Berlin: Stranci bolji sezonski radnici od Nijemaca

Njemački poljoprivrednici odbijaju zapošljavati nezaposlene Nijemce na sezonske poslove te i dalje ustraju na zapošljavanju stranih sezonskih radnika, piše dnevnik "Bild" u utorak. L

Ranije se pokazalo da su domaći radnici u sezonskim poslovima nepouzdani, izjavio je Gerd Sonnleitner, predsjednik Njemačke udruge poljoprivrednika za "Bild".

Nezaposleni s njemačkih burza rada se još i odazovu tečaju koji prethodi sezonskom zapošljavanju ali u pravilu nakon početka radova odu na bolovanje, kazao je Sonnleitner. Zbog toga će, kako je najavljeno, i ove godine Udruga poljoprivrednika tražiti dozvole za zapošljavanje radnika iz inozemstva, prije svega iz Poljske i Češke. Radnici iz Poljske su pouzdani i s njima smo do sada imali samo pozitivna iskustva, zaključio je Sonnleitner.

Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu najavio je početkom tjedna da će za sezonske poslove u poljoprivredi i ugostiteljstvu pojačano nuditi domaće nezaposlene. Ovaj ured je prošle godine za potrebe sezonskih radova izdao 870 000 radnih dozvola za strance.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Gerharda Schroedera se nada da će ove godine bar jedan dio ovih poslova biti dodijeljen domaćim nezaposlenima čiji je broj i u ožujku prešao granicu od pet milijuna. Sukladno reformi tržišta radne snage, nezaposleni su prisiljeni primiti i poslove koji su ispod njihove kvalifikacije.(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara