Berlinska Staatskapelle u pariškom Chateletu

Najugledniji orkestar njemačke prijestolnice, nekadašnji dvorski orkestar utemeljen prije 400 godina, Staatskapelle Berlin, održao je u ponedjeljak i utorak u Parizu, u kazalištu Chatelet, dva koncerta posvećena četirima Brahmsovim simfonijama pod ravnanjem izraelskog pijanista i dirigenta Daniela Barenboima koji njime ravna od 1992.

U Chateletu će ovog tjedna gostovati još jedan ugledni orkestar: Filharmonija iz Sankt Peterburga, najstariji simfonijski orkestar u bivšem Sovjetskom Savezu, glazbeni dragulj, uz Kirov, grada Petra Velikog, koji će u Parizu završiti turneju od osam koncerata u pet francuskih gradova.

Berlinski su glazbenici i njihov šef ispraćeni dugim ovacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Staatskapelle je u Francuskoj manje poznata od Berlinske filharmonije koje su zaštitni znak dugo bili Furtwaengler i Karajan. Ona zvuči drukčije, ne tako profinjeno i zaokruženo kao Berlinska filharmonija, ali se odlikuje neprijepornom svježinom koju joj daju duhački instrumenti, što daje vrijednost i osebujnost cjelini, napose kada sviraju Brahmsovu glazbu rođenu iz magla na sjeveru Njemačke.

U petak će pariška publika moći usporediti orkestar iz sjeverne Njemačke s Filharmonijom iz Sankt Peterburga kojom od 1988. ravna ruski dirigent Jurij Temirkanov.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara