Berlusconi: Italija nije u recesiji

Berlusconi: Italija nije u recesiji
TALIJANSKI predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi izjavio je da talijansko gospodarstvo nije u recesiji, da je 2004. bila dobra godina i da će 2005. biti još bolja, objavljuje u ponedjeljak list "Corriere della Sera".

Italija ima inflaciju 1,9 posto, nižu od Francuske i Njemačke, zaposleno je novih 200 tisuća osoba, nezaposlenost iznosi 7,4 posto, što je povijesni minimum, a burza je zaradila 15-16 posto, iznosi Berlusconi kao dostignuća u talijanskom gospodarstvu.

"Moramo razmišljati pozitivno i zasukati rukave", rekao je Berlusconi kritizirajući novinare koji šire pesimizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od Europske središnje banke talijanski premijer je zatražio da intervenira u tečaju euro - dolar, jer jaki euro otežava izvoz talijanskih i europskih proizvoda na američko i općenito dolarsko tržište.

Osim toga Berlusconi traži fleksibilnije tumačenje pakta stabilnosti koji su potpisale zemlje jedinstvene europske monete, te najavljuje da će to biti predmetom rasprave na sastanku predsjednika država i vlada Europske unije u ožujku sljedeće godine.

Europski pakt stabilnosti treba tumačiti fleksibilnije, odnosno "prikladnije ekonomskom trenutku stagnacije", rekao je Berlusconi i i dodao da su s njime suglasne Njemačka, Francuska i Španjolska.

Berlusconi predlaže primjerice da ulaganja u infrastrukturu i razvitak ne ulaze u godišnju bilancu, što bi smanjilo godišnji deficit, a time bi se ostalo unutar granice od 3 posto deficita u odnosu na bruto nacionalni dohodak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara