Berlusconi: Ne postoji mogućnost političkog nadmetanja EU i SAD

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi, čija zemlja od utorka preuzima predsjedanje Europskom unijom, ocijenio je u ponedjeljak kako "ne postoji mogućnost političkog nadmetanja" između EU i SAD.

"Zapad treba biti jedinstven, ne postoji mogućnost nadmetanja između nas i Amerike. Gospodarskog sigurno da, ali ne i političkog", izjavio je za francuski radio Europe 1 Berlusconi, koji se nalazi na Sardiniji.

"Može se biti velikim Europljaninom, recimo premijerom najeuropskije zemlje (Italija) i biti istodobno veliki prijatelj najveće svjetske demokracije, Sjedinjenih Država", izjavio je u osobno ime Berlusconi.

Talijanski se premijer također založio za "snažnu Europu sa zajedničkom obranom", jer, kako je rekao, "Europa je za obranu izdvojila tek 1 posto svojih prihoda, naspram 4 posto u SAD".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silvio Berlusconi je najavio kako će taljanski program predsjedanja unijom predstaviti u srijedu u Strasbourgu, ali i dodao kako neće nužno posjetiti sve glavne gradove država članica.

"Treba prestati s tom praksom. Bilo nas je šest, sad 25, uskoro 28... postoji telefon i internet", naglasio je talijanski premijer.

(Hina) dam rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara