Berlusconi ne želi mijenjati vladu

NEKA Franco Frattini mirno obavlja svoju dužnost, jer nemam namjeru mijenjati ministra vanjskih poslova i neke su glasine neutemeljene, rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi i dodao kako nema namjeru mijenjati sastav vlade, kako objavljuju talijanska glasila u četvrtak.

"Pljuska Castelliju, Fini traži provjeru", glavni je naslov današnje prve stranice lista "Corriere della Sera", a odnosi se na neprolazak nacrta zakona o maloljetnicima koji je predložio ministar pravosuđa Roberto Castelli, član Sjeverne lige, te na zahtjev potpredsjednika vlade i čelnika Nacionalnog saveza Gianfranca Finija da se stranke većine preispitaju o sastavu vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Castellijev zakon nije prošao u Zastupničkom domu zbog 36 glasova "slobodnih strijelaca", odnosno članova stranaka vladine većine koji su glasovali protiv. Castelli je zaprijetio ostavkom, odnosno svoju je odluku prepustio skupštini Sjeverne lige koja se sastaje u nedjelju.

Fini, koji je i do sada tražio provjeru, prebrojavanje unutar stranaka većinskog desnog centra, pa i promjenu nekih ministara, sada nakon negativnog glasovanja po Sjevernu ligu u Parlamentu, još je glasniji u svojim zahtjevima. No, Berlusconi ne popušta i kaže kako ga i dalje slijedi Kuća sloboda, kako je nazvana koalicija desnog centra.

"Idemo naprijed, većina me slijedi", rekao je Berlusconi kako danas objavljuje "Corriere della Sera", a Fini kaže kako je potrebno načiniti "tehnički pregled vladina motora" sada na pola puta trajanja mandata. Berlusconi je izjavio kako je dobio "jamstvo od potpredsjednika vlade" da ne želi položaj šefa diplomacije, te je zajamčio Frattiniju da neće biti maknut iz Farnesine, sjedišta talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Ipak i prije Frattinija govorilo se kako je Fini jedan od ključnih kandidata za šefa diplomacije, a sada mu rejting sve više raste, kako u Italiji tako i u svijetu, posebno nakon što je sudjelovao u radu Europske konvencije koja je pripremila nacrt europskog Ustava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara