Berlusconiju prijeti osam godina zatvora zbog korupcije

Berlusconiju prijeti osam godina zatvora zbog korupcije
TALIJANSKA tužiteljica u Milanu zatražila je u petak osam godina zatvora za talijanskog premijera Silvia Berlusconija zbog korupcije.

Sadašnji je talijanski premijer optužen da je osamdesetih godina prošloga stoljeća, prije ulaska u politiku, podmićivao suce kako bi obustavili prodaju državne tvrtke SME Berlusconijevu konkurentu.

Berlusconi je na tom procesu jedini optuženik i nakon devet sati obrazlaganja tužiteljica je došla do zaključka da je kao vlasnik tvrtke Fininvest imao na plaći čak i rimske suce koji su trebali provesti privatizaciju državne tvrtke SME.

Tužiteljica Ilda Boccassini zatražila je od trojice sudaca koji vode ovaj postupak da osude "poslovnoga čovjeka koji je imao (suce) na platnom popisu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On poriče optužbe i kaže da je žrtva političke kampanje sudaca ljevičara.

Zatraženo je osam godina zatvora zbog krivičnog djela korupcije sudaca. U tom procesu već su na prvom stupnju osuđeni i suci koji su bili korumpirani, kao i čelnici Fininvesta, dok se protiv Berlusconija nije vodio proces zbog postojanja zakona, ukinutog na Vrhovnom sudu, prema kojem se nije smjelo suditi petorici najviših državnih dužnosnika.

Kad je taj zakon ukinut, proces protiv Berlusconija je nastavljen i sada je zatražena visoka kazna protiv talijanskog premijera. Riječ će sada imati Berlusconijeva obrana.

Njegovi odvjetnici završit će obranu početkom prosinca, a presuda se očekuje krajem ove ili početkom 2005. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara