Berri: Libanon ne prihvaća nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti

LIBANON ne prihvaća nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o okončanju sukoba Izraela i Hezbollaha jer omogućuje izraelskim snagama da ostanu na libanonskom teritoriju, izjavio je u nedjelju predsjednik libanonskog parlamenta Nabih Berri.

Nacrt rezolucije, što su ga sastavile Francuska i Sjedinjene Države, pristran je, rekao je Berri, i potpuno zanemaruje libanonski plan u sedam točaka koji je pozivao na hitan prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga i povratak svih izbjeglih civila.

"Libanon, cijeli Libanon, odbija rezoluciju koja zanemaruje libanonski plan", naglasio je Berri, predsjednik šijitskog pokreta Amal i glavni posrednik u pregovorima između Hezbollaha i libanonske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donošenje takve rezolucije uvelo bi Libanon u unutarnji sukob ili bi je bilo nemoguće implementirati", rekao je Berri.

Nacrt rezolucije, o kojem bi Vijeće sigurnosti trebalo glasovati u ponedjeljak ili utorak, poziva na "potpuni prekid neprijateljstava temeljen na trenutačnom prestanku svih napada Hezbollaha i trenutačnom prekidu svih izraelskih ofenzivnih akcija".

Dužnosnik izraelske vlade rekao je ranije da je Izrael sklon ovom nacrtu jer mu omogućuje da odgovori na napade Hezbollaha ako gerilci prekrše primirje i ne zapovijeda mu da povuče svoje postrojbe iz Libanona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara