Bersluconi: Velika suglasnost o gospodarskom rastu

TALIJANSKI premijer i predsjedatelj Europskog vijeća izjavio je u četvrtak navečer da su čelnici EU postigli "veliki stupanj suglasnosti" o pokretanju europskog gospodarstva putem ulaganja u infrastrukturne projekte, razvoj i znanstvena istraživanja.

Berlusconi je na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita EU-a izjavio da će ta inicijativa "djelovati poticajno na naše gospodarstvo".

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi izjavio je da već postoje inicijalna sredstava od pet milijardi eura za prve projekte.

Europski čelnici trebaju dogovoriti popis projekata od europske važnosti, poput cestovnih ili željezničkih komunikacija, koji bi se financirali privatnim i javnim kapitalom. Predsjednik Europske komisije Prodi je predložio da se popis projekata s prvotno predviđenih 29 smanji na 13.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici EU-a u četvrtak poslije podne razgovarali su o problemu imigracije i upravljanja vanjskim granicama Europske unije.

Premijer Berlusconi je izjavio da je prijedlog Komisije o uspostavi Agencije za upravljanje vanjskim granicama naišao na veliku podršku.

Ta bi Agencija imala zadaću koordinirati rad postojećih centara za nadzor granica.

Čelnici EU-a okupili su se u četvrtak u Bruxellesu u okviru Međuvladine konferencije kako bi raspravljali o budućem Europskom ustavu. Poslije podne su započeli redoviti jesenski summit na kojem su glavne teme gospodarski rast i pitanje imigracije. Šefovi država ili vlada u četvrtak navečer su tijekom radne večere nastavili razgovore o europskoj obrani. U petak će čelnici EU-a nastaviti sastanak radom na zaključcima summita.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara