Bestseler Iana McEwana dobio nagradu američke kritike

KNJIGA ´Atonement´ britanskog pisca Iana McEwana, koja je neočekivano postala bestseler o smislu književnosti, osvojila je u srijedu navečer nagradu Američke udruge književnih kritičara.

´Mislio sam da će ´Atonement´ teže pridobiti čitatelje´, napisao je pisac u izjavi koju je pročitao njegov urednik Nan Talese. McEwan je već duguo hvaljen za svoje teške i uznemiravajuće romane poput ´Nevinog čovjeka´ i ´Crnih pasa´.

No ´Atonement´ svojem autoru nije donio samo izvrsne kritike već se pokazao i njegovom najpopularnijom knjigom. Samo u SAD-u tiska se oko 250 tisuća primjeraka knjige, što je značajan uspjeh za neko književno djelo objavljeno u vrijeme velikih ekonomskih problema.

McEwanova pobjeda nastavlja i trend među američkih kritičarima koji su četiri od pet puta (prije pet godina nagradu su otvorili i za neameričke autore), dodijelili upravo strancima.

U kategoriji publicistike, u kojoj je bila i kontroverzna knjiga ´American Ground´ Williama Langewieschea, pobijedila je Samantha Power s knjigom ´A Problem from Hell: America and the Age of Genocide.´

Vatrogasci su se protivili nominaciji Langewiescheove knjige, jer se u njoj tvrdi da su nakon 11. rujna opljačkali ´ground zero´, mjesto na kojem su se srušili Twin Towers. Njih petnaestak prosvjedovalo je ispred zgrade u kojoj su se dodjeljivale nagrade, uzvikivajući ´Langewiesche je lopov´.

Po riječima predsjednice udruge kritičara Elizabeth Taylor, nekoliko članova Udruge glasovalo je za ´American Ground´, no neosporno je pobijedila Samantha Power.

Malo iznenađenje donijela je kategorija biografija i autobiografija, u kojoj je knjizi ´Master of the Senate´ Roberta Cara izbjegla nagrada u korist knjige Janet Browne ´Charles Darwin: The Power of Place.´

Carova knjiga, treća od planiranih četiri o Lyndonu Johnsonu, prošle je jeseni osvojila National Book Award i ocijenjena je kao jedno od najvažnijih prošlogodišnjih izdanja. I njegove prve dvije knjige o Johnsonu, ´The Path to Power´ i ´Means of Ascent´, osvojile su nagrade američkih kritičara.

Dok je Caru zamjereno da je preoštro pisao o svojem subjektu, dvije knjige o Darwinu pokazuju koliko se taj znanstvenik svidio autorici koja je pisala njegovu biografiju.

Na dodjeli ona je govorila o tome koliko su Darwina voljeli njegovi prijatelji i obitelj. ´Za mene je bilo prekrasno iskustvo upoznati ga tako dobro´, rekla je Browne.

Još jedan bivši dobitnik nagrade kritičara, William Gass osvojio je svoju treću nagradu Američke udruge kritičara, za djelo književne kritike ´Tests of Time.´ U kategoriji poezije pobjednik je B.H. Fairchild s knjigom ´Occult Memory Systems of the Lower

Midwest.´

Američka udruga književnih kritičara (National Book Critics Circle), utemeljena 1974., neprofitabilna je organizacija u kojoj djeluje oko 750 književnih urednika i kritičara. To nije novčana nagrada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara