Betlehem: Patrijarh Jeruzalema osudio izraelsku okupaciju

PATRIJARH Jeruzalema osudio je u subotu izraelsku okupaciju i sigurnosni zid tijekom polnoćke u Betlehemu na kojoj su prvi put nakon višegodišnjeg prekida sudjelovali palestinski čelnici.

"Naša je situacija stanje konflikta i nasilja, nesigurnosti i straha, vojne okupacije, zida sigurnosti, gradova-zatvora, poniženja", kazao je Michel Sabbah pred nekoliko tisuća vjernika okupljenih u bazilici Rođenja Isusova u Betlehemu.

"Molimo da svi zidovi padnu, zidovi oko Betlehema i drugih palestinskih gradova i zidovi mržnje u našim srcima. Kažemo da je to predugo trajalo. Vrijeme je da pobijedimo nasilje u našim dušama i u srcima ljudi, čelnika", rekao je monsinjor Sabbah.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh je pozdravio to što su Izraelci nakon četiri godine ponovo dopustili dolazak u Betlehem palestinskom vodstvu, među kojima su šef Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmud Abbas i prijelazni predsjednik Palestinske vlasti Rawhi Fattouh.

Bivši palestinski predsjednik Jaser Arafat, koji je umro početkom studenoga sudjelovao je na polnoćkama od povratka u Gazu 1994., no od 2001., to nije mogao činiti jer su ga Izraelci praktički stavili u kućni pritvor u njegovu sjedištu u Ramallahu.

"Želimo nastaviti tradiciju koju je stvorio predsjednik Arafat (...) i biti s vama na Svetu noć", rekao je Abbas, kandidat kojega drže favoritom predsjedničkih izbora 9. siječnja za dužnost prvog čovjeka Palestinske vlasti nakon Arafatove smrti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara