Bez granskog kolektivnog ugovora nepovoljniji uvjeti za zaposlene u zdravstvu

Ako uskoro ne bude potpisan Granski kolektivni ugovor (GKU) za zdravstvo, o kojemu se pregovara još od lipnja prošle godine, na zaposlene u zdravstvu će se primjenjivati za njih nepovoljniji Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, upozorava ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Ministarstvo zdravstva i tri sindikata s kojima je tekst ugovora usuglašavan još nisu potpisali GKU unatoč tome što ga je Vlada prihvatila prije dva mjeseca, u vrijeme liječničkog štrajka.

U Ministarstvu tvrde da novi GKU jamči veća prava zaposlenicima u zdravstvu, a predstavnici sindikata kako je spornim ostao još jedan članak zbog kojega ne mogu potpisati ugovor.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), kao četvrti sindikat koji je do nedavno sudjelovao u pregovorima, već je ranije zatražio da se materijalna prava liječnika riješe posebnim strukovnim kolektivnim ugovorom.

"Stvar je sindikata hoće li prihvatiti GKU ili ne, no ne bude li ugovor uskoro potpisan, na zdravstvo će se primjenjivati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, koji je za zaposlene u zdravstvu puno nepovoljniji", izjavio je Hini Vlahušić.

Podsjetio je da su plaće u zdravstvu nedavno povećane kroz naknade za posebne uvjete rada od pet do 20 posto, ustvrdivši da Vlada ne može dati više od toga.

No, sindikati ustraju na zahtjevu za povećanjem plaća između četiri i 10 posto radnicima koji u zdravstvenoj ustanovi rade duže od 20 godina.

"Time bi se djelomično nadoknadilo smanjenje plaća starijim radnicima zbog primjene Vladine Uredbe o koeficijentima", ističe tajnik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu, mirovinskom osiguranju i socijalnoj zaštiti Dražen Managić.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Zdenka Gizdić dodaje kako u sklopu spornog članka treba riješiti i pitanje ugovaranja uvjeta rada koji bi se, umjesto Vladinom Uredbom, trebali urediti kolektivnim ugovorom.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić ponovio je kako liječnici ostaju pri stajalištu da status liječničke struke treba urediti strukovnim kolektivnim ugovorom, što je potvrđeno i na nedavnom Prvom općem saboru hrvatskih liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara