Bez odluke o haškim optužnicama protiv četvorice generala

NACIONALNI savjet za suradnju s Haškim tribunalom na sjednici u petak nije donio ikakvu konkretnu odluku povodom haških optužnica protiv četvorice vojnih i policijskih generala.

Na sjednici, kojoj je prisustvovao i specijalni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, razmotrena su pravna pitanja u vezi s haškim optužnicama protiv policijskih generala Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića, te vojnih generala Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, kaže se u priopćenju objavljenom nakon sjednice Nacionalnog savjeta.

"Razgovarali smo o pravnim problemima prenošenja nadležnosti na naše pravosuđe, potpuno uvjereni da je naše pravosuđe stručno i tehnički i organizacijski u stanju voditi te postupke. Imali smo u vidu i zaključak vlade Srbije o tome da ova optužnica otvara posebno pitanje sigurnosti zemlje. Pošto smo usvojili tu ocjenu srbijanske vlade, odlučili smo da ćemo nastaviti konzultacije s ključnim partnerima u međunarodnoj zajednici i posebno s Haškim tribunalom", izjavio je nakon sjednice predsjednik Nacionalnog savjeta i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović Radiju B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje zašto Haškom sudu, kako je ranije bilo najavljivano, nije upućen zahtjev za ustupanje optužnica protiv četvorice generala domaćem pravosuđu, ministar Svilanović je odgovorio: "Polako".

Savjet je preporučio vladi SCG da dopusti "razgledanje i dostavljanje" određenih vojnih dokumenata koje su tražili obrana haškog optuženika, bivšeg oficira JNA Miroslava Radića, odnosno Haško tužiteljstvo. Također, na zahtjev obrane oficira bivše JNA Mile Mrkšića i Haškog tužiteljstva, vladi Srbije i Savjetu ministara SCG preporučeno je da ođredene svjedoke oslobode čuvanja državne i vojne tajne, ali se u priopćenju sa sjednice ne navode imena tih svjedoka.

(Hina) tta dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara