Bez srpskih vijećnika usvojena rezolucija o izdvajanju Srebrenice iz RS

BEZ sudjelovanja srpskih vijećnika u subotu je Skupština općine Srebrenica usvojila rezoluciju kojom se traži izdvajanje ove općine iz ingerencija Republike Srpske. Kada je na red došla točka o usvajanju rezolucije, srpski vijećnici su napustili sjednicu uz obrazloženje da "nemaju mandat za narušavanje ustavno-pravnog poretka RS i kršenje Dejtonskog sporazuma, što se, kako su kazali, čini donošenjem rezolucije".

Predvođeni Radomirom Pavlovićem, predsjednikom SO Srebrenica, 10 srpskih vijećnika napustilo je sjednicu, pišu Nezavisne novine.

U usvojenoj rezoluciji se navodi da se ustavno-pravni položaj Srebrenice mora uskladiti s položajem koji je postojao prije započinjanja "projekta genocida", što prvenstveno uključuje izdvajanje te općine iz ingerencija entiteta Republika Srpska i njihovo stavljanje pod isključive ingerencije BiH.

Prije usvajanja ove rezolucije, u dijelu sjednice kojem su prisustvovali i srpski vijećnici izglasan je jednoglasan zaključak da SO Srebrenica prihvaća presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Nakon toga je 17 vijećnika bošnjaka donijelo još tri zaključka u kojima SO Srebrenica prihvaća činjenicu da je na području Srebrenice počinjen genocid, te traže od nadležnih donošenje odluke o zabrani negiranja genocida, a od Međunarodnog suda pravde u Hagu tumačenje presude.

Usprkos sugestijama Radomira Pavlovića, predsjednika SO, i Abdurahmana Malkića, načelnika općine Srebrenica, da je političko-sigurnosna situacija stabilna, odbornici SDA glasali su protiv takve ocjene, tako da se SO nije odredila i dala ocjenu o ovom pitanju.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara