BICIKLISTI IZ KENZINGENA STIGLI U VINKOVCE

Nakon prijeđenih gotovo 1300 kilometara na središnji vinkovački Trg Bana Josipa Šokčevića večeras je stigla skupina od 31 biciklista sudionika biciklističkog pohoda od njemačkog grada Kenzingena iz okruga Emmendingen do Vinkovaca.

Njemačkim biciklistima, predvođenim gradonačelnikom Kenzingena, Mathiasom Guderjanom, za vožnju od Kenzingena do Vinkovaca trebalo je 11 dana.

Na ulazu u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Duboševica dočekali su ih članovi vinkovačkoga biciklističkog kluba "Vibrobeton", koji su zajedno s njemačkim kolegama vozili zadnju etapu od Belog Manastira i Osijeka do Vinkovaca.

Na Trgu Bana Josipa Šokčevića biciklistima je priređen doček uz kulturni program.

U govoru održanom nakon intoniranja državnih himni Njemačke i Hrvatske, vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić podsjetio je da je prijateljstvo između Vinkovaca i njemačkog okruga Emmendingen počelo 1991. godine, na početku srpske agresije na Hrvatsku, kada je u okrugu Emmendingen zbrinuto 150 vinkovačke djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kada netko 11 dana putuje biciklom kroz četiri europske države promovirajući Vinkovce i Hrvatsku, onda je to prijatelj velikog srca koji želi da Hrvatska što prije uđe u europsku obitelj", rekao je gradonačelnik Karlić.

Okupljenima su se ogratili i gradonačelnik Kenzingena, grada prijatelja Vinkovaca, Mathias Guderjan, zamjenik veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Laurids Hoelscher te vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

Minutom šutnje odana je počast zamjeniku gradonačelnika Kenzingena, Herbertu Emmendeckeru, koji je također sudjelovao u biciklističkom pohodu, ali je noćas iznenada preminuo u Mađarskoj, uoči posljednje etape do Vinkovaca.

Tijekom boravka u Vinkovcima izaslanstvo Kenzingena darovat će vinkovačkoj gimnaziji 6000 eura za opremanje kabineta za njemački jezik, a koje su prikupili članovi Kruga prijatelja Vinkovaca u Kenzingenu.

(Hina) xždra ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara