Big Brother prijavljen zbog alkohola, cigareta i golotinje

PRAVOBRANITELJICA za djecu, Ljubica Matijević-Vrsaljko, prijavila je reality show RTL Televizije Big Brother Vijeću za elektroničke medije, i to zbog "vrijeđanja dostojanstva čovjeka, te poticanja na upotrebu duhanskih proizvoda i alkohola."

Vijeće za elektroničke medije zaprimilo je prijavu pravobraniteljice, te mora na nju odgovoriti u roku od petnaest dana.

Matijević-Vrsaljko predlaže provođenje postupka za utvrđivanje kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima na štetu djece, po člancima 15. stavak 2. i stavak 3.

"Projektom Big Brother ne poštuje se odredba da je u programskim sadržajima zabranjeno objavljivati priloge koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, te poticati građane, a posebice djecu i mladež, na uporabu duhanskih proizvoda i alkohola, kao što se ne poštuje ni odredba da programski sadržaji koji mogu štetiti fizičkom ili psihičkom razvoju djece i mladeži ne smiju biti na rasporedu kada će ih oni zbog vremena objavljivanja vjerojatno gledati, te odredba da je prije njihova objavljivanja nakladnik obvezan objaviti odgovarajuće upozorenje." – stoji u prijavi pravobraniteljice, koja je objavljena na stranici www.kupus.net.

Uredu za pravobraniteljice smeta i pretjerana golotinja u "Big Brotheru", te činjenica da RTL Televizija reklamira svoj reality show upravo scenama golotinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je zapravo u konceptu Big Brothera. Čak i kad ne bi uopće bilo golotinje, voajerskim pristupom tuđim životima vrijeđa se dostojanstvo čovjeka. Važno je naglasiti da nije bitan stav o tome osoba koje se nalaze u Big Brother kući, jer se radi o vrijeđanju ljudskog dostojanstva općenito, bez obzira na pojedince koji ne smatraju da se njihovo osobno dostojanstvo time vrijeđa, budući da Zakon o elektroničkim medijima gore citiranom odredbom zabranjuje objavljivanje priloga koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka." – dodaje se u prijavi.

Ured pravobraniteljice navodi kako se "Big Brother" može pratiti 24 sata na dan putem Interneta, te kako se golotinja u "Big Brotheru" može vidjeti u svako doba dana bez odgovarajućeg upozorenja.

"Programski sadržaj Big Brothera može štetiti psihičkom razvoju djece i mladeži. Sve ljude, a pogotovo djecu, treba poticati da žive svoj neponovljiv i autentičan život, a ne da se zadovoljavaju promatranjem toga kako žive drugi. Osim toga radi se o programskom sadržaju koji može štetiti psihofizičkom razvoju djece i mladeži i zbog pušenja te konzumiranja alkoholnih pića, i to čak do opijanja. U marketinškom kontekstu u kojem se iz komercijalnih razloga od osoba koje su u Big Brother kući stvaraju umjetne zvijezde, nedvojbeno je da je riječ o sadržaju koji potiče uporabu duhanskih proizvoda i alkohola." – tvrde u Uredu pravobraniteljice za djecu.

"Za razliku od odraslih, djeca su manje kritična i sugestibilnija prema mogućim utjecajima medija, pa su samim time i više podložna štetnim utjecajima. Djeca lakše prihvaćaju i prezentirane poruke i događaje u realitetu svakodnevnog življenja, a utjecaj je snažniji kad zajednica, posebno neposredno okruženje, podržava vrijednosti i obrasce ponašanja koje mediji propagiraju." – zaključuje se u prijavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara