BiH 20 godina nakon rata ima problem s izbjeglicama

BiH 20 godina nakon rata ima problem s izbjeglicama

Foto: FAH

BIH i dalje je među državama koje se sočavaju s velikim problemom izbjeglica iako je rat koji je to prouzročio završen prije više od dvadeset godina, upozorili su u ponedjeljak u Sarajevu bosanskohercegovački dužnosnici i predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje se bave statusom izbjeglica.

U povodu obilježavanja 20. lipnja kao Svjetskog dana izbjeglica regionalni koordinator Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) za područje jugoistočne Europe Andrew Maine izjavio je kako se provedba Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH ne može smatrati uspješnom sve dok nije proveden i njegov Aneks VII koji govori o pravu svih na povratak prijeratnim domovima.

Dva desetljeća nakon završetka rata u BiH i dalje u statusu prognanika živi 98 tisuća osoba a još 30 tisuća ih je u inozemstvu sa statusom izbjeglice.

"Moramo biti u stanju pomoći tim ljudima koji su najugroženiji i to ne smije predugo trajati", kazao je Maine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je kako sva nadležna državna tijela vlasti rade sve što mogu ne bi li se problem statusa prognanih i izbjeglih konačno u cjelosti rješio no istaknula je kako je to i dalje misija koju je nemoguće okončati bez međunarodne potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je kako je na temelju zajedničkih planova i pokrenut regionalni proces koji bi trebao osigurati trajni povratak u BiH 5400 obitelji koje trenutačno žive u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori.

"Opredijelili smo se za intenzivni proces izgradnje koji će BiH u ovoj i sljedećoj godini pretvoriti u veliko gradilište i osigurati 1800 novih stambenih jedinica", kazala je Borovac.

Procjena je kako je rat u BiH natjerao gotovo polovicu stanovnika da napusti svoje domove.

Riječ je o dva milijuna ljudi a u poratnim godinama domovima se uspjelo vratiti njih oko 1,1 milijuna. Oko 700 tisuća nekadašnjih stanovnika BiH istodobno je odlučilo trajno napustiti tu zemlju i nastaniti se u inozemstvu, uglavnom u državama u kojima su dobili utočište zbog ratnih sukoba.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara