BiH: Analize u Weybridgeu potvrdile prisutnost virusa ptičje gripe

DODATNE pretrage uzoraka tkiva labudova uginulih kod Jajca u središnjoj Bosni, koje su obavljene u laboratoriju Weybridge u Velikoj Britaniji, potvrdile su kako su te ptice bile prenositelji smrtonosnog virusa ptičje gripe, potvrdio je u ponedjeljak ravnatelj Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Jozo Bagarić.

U izjavi koju je prenijela Televizija Federacije BiH (FTV), Bagarić je kazao kako su u Sarajevo stigle potvrde da je u tkivima labudova pronađen virus H5N1.

Dva labuda uginula su na Plivskom jezeru prije dva tjedna, a nakon toga je eutanazirano cijelo njihovo jato.

Odmah nakon toga Ured za veterinarstvo BiH naložio je uništavanje sve peradi u krugu promjera od tri kilometra od mjesta uginuća labudova te poduzimanje mjera dekontaminacije tla i vode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzete su i mjere nadzora područja u krugu od 21 kilometar od Plivskog jezera a osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim labudovima stavljene su pod liječnički nadzor.

Liječnički timovi ni kod koga među njima do sada nisu otkrili simptome pojave bolesti.

BiH je u međuvremenu uvezla i oko tri tisuće doza lijeka "Tamiflu" te osigurala serum za cijepljenje najugroženijih dijelova stanovništva.

Predstavnici vlasti BiH tvrde da u cijelosti nadziru situaciju te da nije bilo novih sumnjivih slučajeva koji bi ukazali na moguće širenje ptičje gripe u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara