BIH: BAKIR IZETBEGOVIĆ IZABRAN ZA POTPREDSJEDNIKA SDA

Sin nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Bakir, izabran je u subotu za novog potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) koju je prije 13 godina utemeljio i do smrti u listopadu ove godine vodio njegov otac.

Na stranačkoj konvenciji održanoj u Sarajevu Bakir Izetbegović je dobio uvjerljivu većinu glasova pobijedivši malo poznatog Faruka Mekića, kojega je kao drugog kandidata za potpredsjedničku dužnost predložio predsjednik SDA i aktulani bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Izetbegović će biti jedan od četiri potpredsjednika stranke no očekuje se kako će on, zahvaljujući osobnom utjecaju i činjenici da će biti spona vrha SDA s njenim ograncima na terenu, zapravo imati iznimno moćnu poziciju.

Odmah nakon smrti Alije Izetbegovića, njegova sina Bakira analitičari su svrstali u najuži krug osoba koje će se natjecati za poziciju novog bošnjačkog lidera.

Takve špekulacije temeljile su se na procjenama kako sadašnji predsjednik SDA Tihić nema realnih šansi zadržati se na stranačkom vrhu.

Tihić je u svom govoru na subotnjoj konveciji SDA najavio kako nema nakanu odustati od vodeće političke pozicije.

On je kazao kako će svi oni koji budu zagovarali podjele u stranci tu bitku izgubiti i na kraju ostati potpuno marginalizirani.

Tihić je ocijenio kako se SDA u proteklih godinu dana uspjela učvrstiti na vlasti iako za to nije imala naklonost ni međunarodne zajednice ni domaćih medija.

On je dao prolaznu ocjenu dosadašanjim učincima vladajuće koalicije u BiH, čiju okosnicu čine nacionalne stranke, iako je dodao kako njegova stranka nije naročito sretna što mora surađivati sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), baš kao što ni te stranke nisu oduševljene nužnošću suradnje sa SDA.

Tihić je najavio kako će SDA nastaviti svoje profiliranje kao narodnjačke stranke političkog centra koja će biti multietničke prirode.

On je također izrazio očekivanje kako će predstojeće razdoblje svakako dovesti do izmjena Daytonskog sporazuma u cilju daljeg jačanja države BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara