BiH dobila Ministarstva pravde i sigurnosti

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown proglasio je u ponedjeljak novi zakon o Vijeću ministara te zemlje kojim se proširuje sastav tog tijela kao i njegove ovlasti.

Najvažnije izmjene odnose se na uspostavu pozicije predsjedatelja Vijeća ministara BiH koji će imati četverogodišnji mandat i neće se rotirati svakih osam mjeseci kako je to dosad bio slučaj.

Pri uredu predsjedatelja ubuduće će funkcionirati i stalno tajništvo zaduženo za odnose sa Europskom unijom. Uz postojećih šest ministarstava BiH će ubuduće imati još dva - ministarstva pravde te sigurnosti.

´Uvođenjem termina ministarstvo sigurnosti izbjegli smo uporabu proskribiranog naziva MUP´, kazao je Ashdown novinarima u Sarajevu predstavljajući novi ustroj Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo sigurnosti ipak bi trebalo obavljati klasične policijske poslove poput koordinaranja rada Agencije za informacije i zaštitu (SIPA), Državne granične službe, suradnje s Interpolom i slično.

Uvođenju ministarstva unutarnjih poslova na državnoj razini oštro su se protivile političke stranke iz Republike Srpske, baš kao i zahtjevima da BiH dobije jedinstveno ministarstvo obrane.

Ashhown je pojasnio kako se ministarstvo sigurnosti neće baviti pitanjima obrane i dodao da je uspostava takvog tijela stvar dogovora koje tek treba postići.

Ashdown također tvrdi kako su sve relevantne političke stranke iz BiH, uz iznimku Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, već dale suglasnost na predložene izmjene ustroja Vijeća ministara kakve su i sadržane u novom zakonu.

´Sve ove odluke rezultat su pozornog razmatranja. Ovim izmjenama nije ugrožena pozicija niti jednog naroda u BiH´, kazao je Ashdown.

Lokalnim političarima predstoji, međutim, još jedan važan posao a to je definiranje punih ovlasti svih ministarstava na državnoj razini koje je Ashdown opisao kao ´prazne kutije´ koje tek valja ispuniti konkretnom sadržinom.

Novi ustroj Vijeća ministara on je opisao kao jedan od tri ključna koraka koje je nužno napraviti kako bi počeo proces cjelovitih reformi u toj zemlji. Idući koraci su objedinjavanje carinskog sustava i uvođenje poreza na dodanu vrijednost na državnoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara