BiH dobiva glavni stožer oružanih snaga na državnoj razini

NAJVIŠI časnici entitetskih vojski u Bosni i Hercegovini postigli su u petak sporazum o uspostavi civilnog zapovjedništva i glavnog stožera oružanih snaga te zemlje koji bi ubuduće djelovao na državnoj razini.

Zapovjednici Vojske Federacije BiH generali Atif Dudaković i Ivica Zeko te Vojske Republike Srpske Cvetko Savić uz posredovanje glavnog zapovjednika SFOR-a američkog generala Williama Warda na sastanku održanom u Sarajevu i formalno su potvrdili kako će BiH ubuduće imati jedinstveni glavni stožer oružanih snaga dok će postojeći entitetski biti ukinuti.

General Ward novinarima je nakon sastanka objasnio kako sporazum podrazumijeva i jačanje uloge Stalnog povjerenstva za vojna pitanja (SCMM) koji je u BiH svojevrsni nadomjestak za ministarstvo obrane.

Uspostava jedinstvenog zapovjedništva i nadzora nad oružanim snagama temeljni je uvjet koji BiH mora ispuniti kako bi pristupila NATO-ovu programu "Partnerstvo za mir".

Zapovjednik SFOR-a istaknuo je kako je to nešto o čemu se ne može pregovarati dok druga pitanja poput formalnog objedinjavanja postojećih entitetskih vojski tek čekaju raspravu.

General Dudaković je kazao kako će budući Glavni stožer oružanih snaga BiH biti ustrojen po NATO standardima sa sedam različitih uprava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj bi stožer bio podređen Predsjedništvu BiH kao vrhovnom civilnom zapovjedništvu oružanih snaga.

Dudaković i prvi časnik vojske bosanskih Srba Savić svojim su izjavama međutim potvrdili kako Federacija i Republika Srpska i dalje imaju potpuno oprečna mišljenja o tome treba li BiH imati potpuno integriranu vojsku.

"Mi želimo obrambeni sustav ustrojen na državnoj razini, jednu vojsku u BiH, integrirane vojne postrojbe ustrojene na nacionalno proporcionalnoj osnovi sukladno odredbama Ustava BiH", kazao je Dudaković. Savić je međutim istaknuo kako bosanski Srbi kane ući u Partnerstvo za mir tako što bi se zadržale postojeće entitetske vojske.

Sukladno odlukama visokog predstavnika za BiH ta zemlja mora obaviti preustroj sustava zapovjedanja i nadzora nad vojnim snagama do kraja godine kako bi primjena novog modela započela od 1. siječnja 2004.

(Hina) rm sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara