BiH gubi pristup Europskoj donatorskoj uniji organa?

BOSNA i Hercegovina bi nakon problema s isporukom rožnice koja je trebala biti presađena mladiću iz Tuzle mogla ostati bez prava pristupa Europskoj donatorskoj uniji organa, piše u srijedu sarajevsko "Oslobođenje".

Ravnatelj Klinike za očne bolesti u Tuzli dr. Vahid Jusufović potvrdio je kako rožnica namijenjena 27-godišnjem Refiku Sušiću iz Banje Luke više nije upotrebljiva jer se predugo čekalo na odobrenje njezina transporta iz Slovačke preko Hrvatske u BiH.

"Od doktora Nikice Gabrića dobio sam pismenu obavijest da je zbog čekanja od pet dana rok trajanja rožnice istekao. Zbog toga će mladić morati potražiti pomoć izvan BiH i Hrvatske", kazao je za sarajevski list Jusufović dodajući kako osobno smatra da je sramota što se ovakve stvari dešavaju.

Gabrić je ranije optužio hrvatskog ministra zdravlja dr. Andriju Hebranga da iz nejasnih razloga ne dopušta transport rožnice donirane iz Slovačke preko Hrvatske u BiH.

Ministar Hebrang opravdavao je svoj postupak nepostojanjem propisa koji bi na jasan način regulirali takva pitanja što stvara mogućnost prenošenja opasnih zaraznih bolesti poput AIDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Etičko povjerenstvo Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) je tijekom rasprave o problemima transporta rožnice za oboljelog Sušića kojemu prijeti gubitak vida upozorilo kako je sada sasvim moguće da BiH nakon ovog skandala više neće imati pristup Europskoj donatorskoj uniji organa.

Jusufović je kazao kako to za sada ne može sa sigurnošću tvrditi no jasno je da bi nakon propadanja donirane rožnice bila sramota zatražiti novu donaciju.

Ravnatelj KCUS-a dr. Faris Gavrankapetanović drži međutim kako je "velika vjerojatnoća" da će BiH biti zabranjen pristup Europskoj donatorskoj uniji organa.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara