BIH: JOŠ OKO 60.000 SRUŠENIH OBJEKATA BEZ OBNOVE

U Bosni i Hercegovini još oko 60.000 objekata srušenih tijekom rata nije obuhvaćeno nikakvim planovima za obnovu, izjavio je danas predsjednik Udruženja prognanika i povratnika Hrvata BiH Štefo Masatović, na okruglom stolu o toleranciji, suživotu i vladavini prava koji je u Mostaru organizirala Udruga građana za zaštitu ljudskih prava.

Po Masatovićevim riječima u ratu je sa svojih ognjišta otišlo 40 posto cjelokupnog prijeratnog pučanstva Bosne i Hercegovine, a do sada se u prijeratna prebivališta vratila samo jedna trećina.

U diskusijama na okruglom stolu čula su se upozorenja kako se u BiH masovno zamjenjuje imovina i prodaju već obnovljena prijeratna prebivališta jer povratnici, kako je rečeno, ne žele biti tretirani kao manjina u područjima gdje njihov narod nije većinski. Predsjednik Udruge građana za zaštitu ljudskih prava Mostar Đorđe Andrić je kazao kako je u BiH na djelu "tiho etničko prestrojavanje i ostvarivanje zamisli u tzv. humanom preseljenju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U diskusijama su se čuli prijedlozi kako bi za stimuliranje povratka u prijeratna prebivališta sve razine vlasti u BiH trebale izdvojiti 5 posto godišnjeg proračuna čime bi se osiguralo 25 milijuna konvertibilnih maraka (oko 12,5 milijuna eura), a time bi se godišnje, kako je rečeno, osigurao povratak 60.000 prognanika i izbjeglica.

(Hina) pg sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara