BiH mora ukinuti novačenje

BOSNA i Hercegovina mora se osloboditi postojećeg sustava novačenja i na njemu temeljenog pričuvnog sastava svojih oružanih snaga jer je on veoma skup i neučinkovit, izjavio je u srijedu u Sarajevu Raffi Gregorian, američki diplomat koji u ime NATO-a koordinira rad Povjerenstva za reformu obrane u BiH (DRC).

Nakon sjednice ovog tijela Gregorian je novinarima kazao kako je tom prigodom razmatran postojeći sustav novačenja i pričuve kakvoga imaju entitetske vojske te da je zaključeno da on ne odgovara potrebama zemlje.

"Što se tiče NATO-a, taj sustav mora biti eliminiran", kazao je Gregorian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Federacija BiH, po njegovim riječima, sada godišnje troši 38 milijuna konvertibilnih maraka (19,4 milijuna eura) na novačenje, a Republika Srpska oko polovice tog iznosa.

Krajnji rezultat, prema svim analizama, još uvijek su nedovoljno osposobljeni vojnici koji ni kroz pričuvni sastav ne stječu nikakve dodatne vještine i ne osiguravaju postojanje učinkovite vojske, kazao je Gregorian.

On je također upozorio kako se u BiH sada opasno kasni s usvajanjem amandmana na Zakon o obrani te s izmjenama Zakona o službi u oružanim snagama.

Ta bi zakonska rješenja morala biti usvojena do početka srpnja kako bi se osigurao učinkoviti nadzor i kontrola nad oružanim snagama na državnoj razini što je preduvjet daljeg približavanja BiH NATO-u, kazao je američki diplomat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara