BiH: Nastavak pregovora o ustavnim promjenama bez rezultata

Prvi krug nastavka pregovora o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koji se vode između predstavnika najznačajnijih političkih stranaka iz te zemlje završen je u utorak u Sarajevu bez posebnih rezultata no uz najavu kako će se o mogućim rješenjima razgovarati i u srijedu.

Američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney koji u pregovorima sudjeluje u ulozi posrednika izjavio je kako je zadovoljan ozračjem u kojemu razgovori teku no dodao je kako o konkretnim rješenjima još valja raspravljati.

Predstavnici osam vladajućih i oporbenih stranaka pozvanih sudjelovati u pregovorima uoči nastavka razgovora uglavnom su ponovili poznata stajališta potvrđujući tako da još nema suglasnosti o preustroju Predsjedništva BiH i državnog Parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Još u prosincu predložena su dva moguća modela: izbor jednog predsjednika države s četverogodišnjim mandatom ili pak uspostava funkcije predsjednika te dva zamjenika koji bi se rotirali svakih 16 mjeseci.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović najavio je u utorak kako će tijekom pregovora svakako inzistirati i na raspravi o ustroju srednje razine vlasti u zemlji koju većina hrvatskog naroda u njoj smatra nepravednom.

(Hina) xrm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara