BIH: Nema suglasnosti za protokol o Luci Ploče

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine nije prihvatilo protokol o izmjeni sporazuma s Hrvatskom kojim se regulira status luka Ploče jer je bošnjački član Sulejman Tihić na sjednici bosanskohercegovačkog državnog vrha održanoj u četvrtak u Sarajevu postavio nove zahtjeve.

"Na žalost nismo postigli punu suglasnost", kazao je novinarima srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac podsjetivši kako je Vijeće ministara BiH preporučilo prihvaćanje protokola kakav je ranije definiran u pregovorima s hrvatskom vladom.

Protokolom je zapravo definiran aneks kojim se mijenja članak 9. sporazuma o luci Ploče tako što se utvrđuje novi sastav upravnog odbora luke u kojemu ne bi bilo stranca s arbitražnim ovlastima u slučaju spora.

Bošnjački član Predsjedništva BiH zatražio je da konačni tekst protokola precizno definira rok za ratificiranje cjelokupnog sporazuma kao i da se utvrdi način biranja trećeg člana arbitražnog povjerenstva koje bi rješavalo eventualne sporove u upravljanju lukom Ploče.

"Tihić je zapravo ponudio novi tip protokola koji odudara od već dogovorenog", kazao je Paravac pojasnivši kako je Predsjedništvo odlučilo da se cijeli problem ponovo analizira i pokuša naći odgovarajuće rješenje.

On je dodao kako je zajednička želja svih članova Predsjedništva da se proces rješavanja statusa luke Ploče ne umrtvi jer je nedvojbeno kako je rječ o iznimno važnom gospodarskom i političkom pitanju.

Komentirajući odluku hrvatske vlade da vlastima u BiH uputi svoje pismo namjere kojim bi se predložio način gradnje dijela koridora 5C kroz BiH, Paravac je kazao kako Predsjedništvo BiH do sada nije dobilo niti jedan papir ili dokument o ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo (članovi Predsjedništva) zapravo tek danas o tome prvi puta razgovarali", kazao je Paravac.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da Sulejman Tihić o cijelom projektu razgovara s najvišim dužnosnicima Malezije tijekom njegova predstojećeg posjeta toj zemlji. Predsjedništvo BiH želi dobiti jasan odgovor stoji li malezijska vlada iza "Bosmala" kao privatne tvrtke koja po svaku cijenu želi dobiti ovaj posao.

Paravac je istaknuo kako će, bez obzira na sve što je do sada rečeno, posao gradnje dijela autoceste Budimpešta-Ploče kroz BiH u svakom slučaju biti dodijeljen javnim natječajem.

Onaj tko je odlučio izdvojiti 300 milijuna eura kako bi financirao izradu studije izvedivosti i rješavanje imovinsko-pravnih pitanja mora snositi i rizik da ne dobije cjelokupni posao, pojasnio je Paravac. "Naš je cilj doći do studije izvedivosti a nakon toga na tenderu odlučiti tko će dobiti koncesiju", kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

Pismo namjere hrvatske vlade trebao je predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću u petak uručiti osobno premijer Ivica 0Račan.

Nakon što je Predsjedništvo BiH odbilo prijedlog protokola o izmjenama sporazuma o luci Ploče iz Vijeća ministara BiH objavljeno je međutim kako neće biti ni sastanka koj se trebao održati u Kostajnici.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara