BiH odbija potpisati izmjene Sporazuma o stabilizaciji dok se ne revidiraju rezultati popisa stanovništva

BiH odbija potpisati izmjene Sporazuma o stabilizaciji dok se ne revidiraju rezultati popisa stanovništva

Foto: Hina

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je kako neće dati suglasnost za prihvaćanje izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)  između BiH i Europske unije sve dok ne budu revidirani podaci o popisu stanovništva u zemlji koji su objavljeni u četvrtak i koje je on okvalificirao kao netočne i neprihvatljive.

"Moj stav je jasan. Paket su popis i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci koju je sazvao po povratku iz Berlina gdje je u četvrtak o stanju u BiH zajedno s druga dva člana Predsjedništva BiH razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njemačka je kancelarka nakon tog susreta kazala kako očekuje nastavak reformi u BiH, uključujući i brzo prihvaćanje izmjena SSP-a u njegovom trgovinskom djelu kako bi se on počeo primjenjivati i za bescarionski uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.

Ivanić je u petak sugerirao kako Merkel zapravo nije ni na koga vršila pritisak i kako je u razgovoru s trojicom članova Predsjedništva BiH imala potpuno izbalansirani pristup.

"Impresivno je vidjeti kako (Merkel) u detalje poznaje stanje u BiH i kako ima izbalansiran pristup", kazao je Ivanić potvrdivši kako Njemačka želi pomoći BiH na putu ka europskim integracijama uključujući i izravnu financijsku potporu poljoprivrednicima u BiH ukoliko bi oni pretrpjeli posljedice zbog pojačanog uvoza iz država članica EU.

Ivanić je ipak istaknuo kako sve to za njega nije dovoljno da bi potpisao dokument kojim Predsjedništvo BiH prihvaća već ispregovaranu prilagodbu SSP-a.To je ujedno temeljni preduvjet kako bi tijela EU otvorila postupak razmatranja zahtjeva BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Ivanić je izrijekom potvrdio kako objava rezutata popisa stanovništva ostaje problem jer je u njih uključeno i gotovo 200 tisuća osoba koje, po njegovoj ocjeni, zapravo ne žive u BiH. Dok se to ne promijeni odnosno ne provede revizija objavljenih rezultata, kategoričan je Ivanić, on neće potpisati ispregovarane prilagodbe trgovinskog dijela SSP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazao je kako je odgovornost za to na drugima odnosno na onima koji su i potaknuli način obrade rezultata kojiu Republici Srpskoj smatraju spornim.

Ivanić je ocijenio kako je na djelu bila "neviđena zloporaba popisa"  dodajući kako je osobno nudio kompromise kako bi se došlo do rješenja koje je prihvatljivo za sve no kako je aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH  Bakir Izetbegović to odbijao. Pojasnio je kako pet zakona jasno utvrđuju kvote nacionalne zastupljenosti sukladno rezultatima posljednjeg popisa.

Najavio je kako će se uskoro "otvoriti vrlo ružne teme" temeljem podataka o novoj etničkoj strukturi unutar BiH u kojoj je Bošnjaka više od 50 posto, Srba oko 30 posto a Hrvata nešto više od 15 posto.

Netočnim je nazvao tvrdnje da RS i srpski političari koče europski put BiH, ustvrdivši kako je odgovorost za to na svima s obzirom da nema politike dogovora a da su na djelu sukobi koji štete svakome.

"Samo zahvaljujući širini međunarodnih institucija imamo priliku nastaviti naprijed", kazao je Ivanić. Pozvao je na povratak politici kompromisa a kao primjer takvog pristupa naveo je nedavno postizanje suglasnosti u Predsjedništvu BiH o dokumentu pod nazivom "Pregled obrane" kojim je utvrđen novi ustroj oružanih snaga te zemlje odnosno smanjenje broja vojnika s deset tisuća  na devet tisuća i dvjesto.

"To pokazuje da kada postoji spremnost na kompromis moguće je postići dogovor. BiH ne može funkcionirati na načelu preglasavanja", zaključio je Ivanić.

 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara