BiH: Pirotehničari se spremaju u Irak

PEDESET i pet pirotehničara iz sastava vojski Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske do sada se dragovoljno prijavilo za sudjelovanje u postrojbi koja bi do kraja ove godine mogla biti poslana u Irak, potvrdio je ministar obrane BiH Nikola Radovanović.

Sukladno ranijoj odluci Predsjedništva BiH o slanju u Irak postrojbe od 36 ljudi za poslove razminiranja u tijeku je izbor vojnika uz provjeru stručne osposobljenosti, fizičkih sposobnosti i poznavanja jezika, kazao je Radovanović sarajevskim medijima.

Točni rokovi za slanje vojnika u Irak nisu utvrđeni no moguće je da će to biti tijekom jeseni ili početkom zime kada u BiH prestaju aktivnosti na uklanjanju mina.

Procjena je kako će ovakva misija stajati oko dva i pol milijuna eura godišnje a američka je vlada iskazala spremnost osigurati polovicu tog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjerojatno slanje vojnika u Irak potaknulo je strahovanja u lokalnim medijima da bi BiH mogla postati metom terorističkih napada.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je međutim da su takva strahovanja pretjerana.

On je izjavio kako ne postoji opasnost od odmazde budu li stručnjaci iz BiH u Iraku angažirani na humanitarnim poslovima kakvo je razminiranje.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara