BiH POSTAJE ČLANICOM RAZVOJNE BANKE VIJEĆA EUROPE

Bosna i Hercegovina postat će punopravni dioničar Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) nakon što je vlada Velike Britanije odlučila osigurati dio iznosa potrebnog za uplatu prve rate članarine u ovoj banci.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Mario Brkić izjavio je u utorak u Sarajevu kako je ovakva odluka vlade u Londonu donesena prošlog tjedna te da se ona odnosi na 40 posto prve rate članarine BiH u CEB.

Vlada Švedske ranije je osigurala također 40 posto iznosa potrebnog za prvu ratu članarine a vlasti BiH odnosno njena Centralna banka platit će preostalih 20 posto.

Članstvo u CEB omogućit će BiH pristup sredstvima koja će osigurati nastavak procesa povratka izbjeglica te nastavak provebe Aneksa VII Daytonskog sporazuma koji regulira ovu oblast do kraja 2006. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem ove godine međunarodna zajednica prenijet će najveći dio odgovornosti za dovršenje povratka izbjeglica na domaće vlasti u BiH a OHR će samo motriti odvijanje tog procesa.

CEB je jedina europska financijska institucija koja ima isključivo socijalnu funkciju a članstvom u njoj BiH će moći dobiti veliku pomoć nužnu za financiranje procesa povratka.

Prema posljednjim statističkim pokazateljima UNHCR-a, svojim domovima u BiH se od potpisivanja Daytonskog sporazuma pa do danas uspjelo vratiti 976.810 izbjeglica i prognanika. Glasnogovornik UNHCR-a Bakir Jalovčić potvrdio je u utorak kako se ta statistika odnosi na osobe koje su kao sadašnje mjesto stanovanja prijavile svoje prijeratno prebivalište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara