BiH: Predano izvješće o izvozu oružja u Irak

UURED red predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića dostavio je u ponedjeljak zapovjedniku SFORa američkom generalu Williamu Wardu završno izvješće o tzv. aferi "Orao", tj. o kršenju Rezolucije UN vezano za zabranu izvoza naoružanja i vojne opreme Iraku.

Ponedjeljak je bio krajnji rok za predaju tog izvješća.

Kako je objašnjeno, izvješće je prije toga prihvatio Vrhovni savjet obrane Republike Srpske, a zajednički su ga sastavili Ured predsjednika Republike Srpske te vlada i Glavni stožer tog entiteta.

Vlasti Republike Srpske su prvobitno, prošle jeseni, nijekale izvoz oružja režimu Sadama Huseina iz bjeljinskog zrakoplovnog zavoda "Orao".

Takve tvrdnje Republike Srpske razljutile su i predstavnike međunarodne zajednice i SFOR, koji su zaprijetili rigoroznim kaznama ako vlasti Republike Srpske ne rasvijetle aferu.

Završno izvješće o aferi "Orao", kako je za HINU izjavio glasnogovornik visokoga međunarodnog predstavnika u BiH Mario Brkić, razmotrit će i Vijeće za provedbu mira na zasjedanju predviđenom potkraj veljače. Nakon toga zasjedanja pouzdano će se znati hoće li slijediti eventualne kazne, dodao je Brkić.

Prema novinarskim napisima, visoki predstavnik Paddy Ashdown bi zbog afere "Orao" mogao smijeniti predsjedajućeg Predsjedništva BiH Mirka Šarovića. Šarović je prije bio predsjednik Upravnog odbora vojne tvrtke "Orao", a u vrijeme za koje se smatra da je ta tvrtka izručivala oružje Iraku Šarović je bio predsjednik Republike Srpske.

Potkraj prošlog tjedna tužiteljstvo u Bjeljini podiglo je optužnicu protiv načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Momira Zeca i još 16 dužnosnika, koje se tereti za prikrivanje isporuke oružja režimu Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara