BIH: REAGIRANJA NA ZLOČIN U KOSTAJNICI

I u petak stižu brojni brzojavi sućuti i riječi osuda zločina u Kostajnici kod Konjica u kojemu je muslimanski fanatik Muamer Topalović ubio troje članova obitelji Anđelić, Anđelka Anđelića i dvije kćerki Maricu i Zorku, čija su tijela pokopana tijekom dana na mjesnome groblju u Kostajnici.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović uputio je u ime Predsjedništva BiH izraze sućuti obitelji Anđelić.

´Zaprepašten i potresen tragičnom smrću vaših najmilijih Anđelka, Mare i Zorke. U ime Predsjedništva BiH i u svoje osobno ime upućujem vam izraze najdublje sućuti. Suosjećajući u vašoj neizmjernoj boli, izražavam nadu da se ovakav gnusni zločin više nikada neće ponoviti u BiH´, navodi se u brzojavu sućuti srpskog člana BiH Predsjedništva Mirka Šarovića obitelji Anđelić.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu osudilo je ubojstvo koje se dogodilo na Badnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Osuđujemo zločinačko djelo ubojstva, kao i bezumno neprijateljstvo, mržnju i religijsku netoleranciju koja čini se karakterizira ovaj šokantni čin nasilja. Ovi i slični zločini koji imaju za cilj širenje straha među građanima Bosne i Hercegovine moraju prestati´, ističe američko veleposlanstvo.

Vrhovni islamski poglavar u Bosni i Hercegovini reis-ul-ulema Mustafa Cerić je tijekom vjerskog obreda u petak u Sarajevu osudio zločin u Kostajnici odbivši povezanost zločina s islamom.

´Osuđujemo nasilje nad nebošnjacima, posebice ukoliko to dolazi od Bošnjaka i ako je to u ime vjere islama. Islam je Bošnjacima isuviše drag da bi dopustili da se u ime njega širi mržnja´, poručio je reis Mustafa Cerić.

Stožerna udruga za zaštitu identiteta i hrvatskih nacionalnih interesa u BiH tvrdi kako je u Bosni i Herrcegovini na djelu smišljena kampanja progona Hrvata.

´Svjedoci smo svakodnevne antihrvatske kampanje, od pojedinih međunarodnih predstavnika kao i od strane muslimanskih fundamentalista. Ne možemo ne ukazati na nacionalnu netrpeljivost naših susjeda, što se posebno očitovalo ovih predblagdanskih dana u vidu potpisivanja peticije za uklanjanje božićnih jaslica (u Stocu) , pa do spaljivanja istih u Mostaru´, navode u Stožernoj udruzi za zaštitu identiteta i hrvatskih nacionalnih interesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara