Bijela kuća nije impresionirana iračkom kooperativnošću

Bijela kuća je u ponedjeljak rekla kako nije impresionirana iračkom kooperativnošću koju pokazuje uništavanjem zabranjenih raketa i smatra da Irak mora osigurati potpuno i trenutno razoružanje.

Irak je u protekla tri dana uništio 16 od 120 svojih raketa al Samoud 2, i najavio je da će u roku od tjedan dana Ujedinjenim narodima predati izvješće o nervnom bojnom otrovu VX i zalihama antraksa.

Na pitanje novinara da li to nešto znači u razoružanju Iraka, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je u ponedjeljak rekao:

´Ne, samo jedna stvar je od pomoći, a to je potpuno, cjelovito i trenutačno razoružanje, prema Rezoluciji 1441 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda´.

´To nismo do sada vidjeli,´ dodao je on.

On je kazao da Sadam Husein sada pod pritiskom pronalazi oružje za koje je tvrdio da ga nema te uništava mali broj komada oružja za koje je rekao da ga nije ni posjedovao.

´To nije stvarno razoružanje. Postoji samo jedan standard za razoružanje, a to je potpuno, cjelovito i trenutačno´, naglasio je Fleischer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsjetio da se ništa ne zna o tome što se dogodilo s antraksom, botulinom, bojnim otrovom VX i kemijskim raketama koje je Irak posjedovao.

Na tvrdnju novinara da, prema američkoj ocjeni, ispada da Sadam Husein nikada ne radi pravu stvar, bilo da se razoružava ili odbija razoružati, Fleischer je kazao kako je to Kvaka 22 za koju se Sadam sam uhvatio.

´Ako laže kada kaže da ga nikada nije imao, kako mu vjerovati kada kaže da ga uništava´, kazao je Fleischer.

´Kako znate da ga nema na tone zakopane u pijesku´, dodao je on. ´Kako znate da ovo nije ´majka svih odraćanja pozornosti´ da svijet gleda na jedno mjesto dok ga on skriva na drugome?´

Fleischer je kazao kako se ništa nije promijenilo u vremenskim rokovima koje Sjedinjene Države daju Sadamu Huseinu.

´Predsjednik je rekao nešto prije mjesec dana da se radi o tjednima, ne o mjesecima i ništa nije promijenilo taj rok´, kazao je Fleischer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara