Bijela kuća protiv Sharonovog plana naseljavanja

Bijela kuća u ponedjeljak je priopćila kako se protivi izraelskim planovima o širenju velikog židovskog naselja nedaleko od Jeruzalema i kako će predsjednik George Bush potaknuti to pitanje kad se sljedećeg tjedna sastane s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

Sharonov plan da nastavi širenje naselja Maale Adumim na Zapadnoj obali mogao bi biti veliki test Bushovog obećanja kako će "pritisnuti" Izrael da pristane na neke žrtve u cilju jačanja mirovnih pregovora nakon smrti dugogodišnjeg palestinskog vođe Jasera Arafata.

"Protivimo se širenju bilo kakve naseljeničke aktivnosti. To je bilo i ostalo naše stajalište", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
McClellan je rekao kako će "naseljeničke aktivnosti biti jedna od tema" na sastanku Busha i Sharona na ranču američkog predsjednika u Crawfordu idućeg tjedna.

Jedan je visoki američki dužnosnik McClellanovu poruku nazvao "izravnom, jasnom i nedvosmislenom", a jedan je drugi izvor rekao kako Bushova administracija iza scene izvodi veliki pritisak na Izrael.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara