Bijela kuća razmatra izmjene plana prijenosa vlasti na Iračane

BIJELA kuća je izjavila u petak kako je spremna razmotriti prijedloge za poboljšanje svojega plana za prijenos suverenosti na Iračane, ali da ostaje pri osnovnim okvirima sporazuma koji predviđa uspostavu privremene iračke vlasti do 1. srpnja bez izravnih izbora.

Bushova vlada nastoji udovoljiti zahtjevima moćnog šiitskog vođe ajatolaha Ali al-Sistanija koji odbija prihvatiti američki plan o regionalnim skupovima koji će izabrati delegate za skupštinu, a ova prijelaznu vladu, već traži da Iračani na izravnim izborima izaberu svoju vlast.

Američki upravitelj Iraka Paul Bremer razgovarao je u petak s predsjednikom Georgeom W. Bushom i dužnosnicima Bijele kuće nakon suočavanja SAD-a sa sve jačim otporom Iračana američkom planu za prijenos vlasti.

SAD također želi da UN odigra ulogu u izboru privremenih vlasti u Iraku. Bremer i predstavnici Iračkog upravnog vijeća će se u ponedjeljak u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom kako bi razmotrili plan koji je usvojen 15. studenoga.

"Očigledno da se odvijaju razgovori o načinima da se usavrši ili poboljša taj sporazum, ali mi radimo unutar okvira sporazuma od 15. studenoga", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

On nije želio reći kakve bi izmjene mogle biti, ali prema neimenovanim američkim dužnosnicima američka vlada razmatra izmjene načina održavanja regionalnih izbornih skupova kako bi uključila što više Iračana i učinila ih demokratičnijim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Bremer u ponedjeljak zatražiti novu izravnu ulogu UN-a u provođenju izbora privremenih iračkih vlasti te da UN pokuša uvjeriti Šiite da su izravni izbori neizvedivi ili predlože prihvatljiv kompromis.

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi dijele mišljenje da su izravni izbori, kakve traži al-Sistani, u ovome trenutku u Iraku neizvedivi zbog slabe sigurnosne situacije te nepotpunih popisa birača i nepostojanja izbornih zakona.

"Mnogo stvari koje biste željeli da imate za te izbore sada nemate", rekao je McClellan.

SAD predviđa izravne izbore u Iraku do kraja 2005.

(Hina) sl am

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara