Bild: Haider je pio u gay baru prije smrti

Bild: Haider je pio u gay baru prije smrti

ČINI se kako je britanski Sun pogrešno interpretirao izjave Petera Thula iz njemačkog Heutea jer Thul tamo tvrdi kako nema naznaka sabotaže.

Iako su policijski istražitelji potvrdili kako su uzroci nesreće, u kojoj je poginuo Joerg Haider, duplo veća brzina od dopuštene te 1,88 promila alkohola u krvi austrijskog političara, Volkswagenov tim, koji je pregledao automobil VW Phaeton, tvrdi da je nepoznata osoba mogla sabotirati automobil kako bi Haider poginuo, piše The Sun. List dodaje kako su u Volkswagenu toliko sigurni u performanse Haiderovog automobila, njihove proizvodnje i marke Phaeton, da su čak poslali i svoje stručnjake da pregledaju slupani automobil i potraže znakove sabotaže. Za seriju automobila Phaeton tvrde da je jedan od najsigurnijih u svijetu te kako je Haider trebao preživjeti nesreću pri toj brzini.

Naime, The Sun prenosi izjavu glasnogovornika Volkswagena Petera Thula koji navodno kaže kako je automobil sabotiran i da je netko mogao pokvariti elektronske postavke kočnica. No, Peter Thul u intervjuu za Heute rekao je kako Volkswagen isključuje sabotažu. Upitan je zašto je VW poslao tri stručnjaka koji bi trebali objasniti uzrok nesreće.

"Kad poznata osoba pogine u jednom od naših automobila, želimo znati što se dogodilo. Posebno zato što se radi o slučaju o kojem nisu razjašnjeni svi uzroci. Puno toga podsjeća na smrt Lady Diane", kazao je. Upitan što misli s tim da "nisu razjašnjeni svi uzroci", glasnogovornik odgovara:

"Činjenica je da je Haider vozio prebrzo. Ne želim ohrabrivati prebrzu vožnju, ali u zavoju u kojem se dogodila nesreće iz voznog aspekta brzina koju se navodi nije problem. Ne možemo objasniti zašto se dogodila nesreća." Volkswagen isključuje sabotažu, za što Thul kaže da jednostavno nema naznaka.

"Naši stručnjaci nemaju pristupa automobilu, budući da je on u posjedu Državnog odvjetništva. Nakon što ga puste ćemo automobil istraživati toliko dugo dok ne saznamo što se dogodilo".

Upitan je li moguće da je netko manipulirao elektronikom, kaže "Za tako nešto bi bio potreban ključ. Phaeton je pored Audija A8 najbolje osiguran auto na tržištu. U petljanju s elektronikom morao bi biti upleten mehaničar".

Prije smrti Haider pio u gay baru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački Bild je objavio kako se Haider nakon posjete noćnom klubu zaustavio u gay baru gdje je nastavio piti. Ovo nije prvi put da se Haidera povezuje s homoseksualizmom. U prosincu 2007. godine austrijski je Der Standard objavio fotografije Haidera u zagrljaju s mladićima u jednom noćnom klubu, pišući kako "Haider voli mlade dečke". Haider je demantirao da je homoseksualac, ali fotografije nije želio komentirati.

Još i prije objave ovih fotografija berlinski Tageszeitung ustvrdio je da Haider ima spolne odnose s mladićima mlađim od 18 godina. Zbog toga je, tvrdi Tageszeitung, Haider sklon odlascima u Slovačku gdje je granica za stupanje u spolne odnose 15 godina.

Čak je i Homoseksualna inicijativa, najveća austrijska nevladina organizacija za promicanje prava homoseksualno orijentiranih osoba, tvrdila da već punih deset godina ima dokaze o Haiderovoj istospolnoj usmjerenosti.

Nije stigao majci na rođendan

Haider je poginuo u noći s petka na subotu 11. listopada na putu prema Baerentalu u Crnoj šumi, gradiću nedaleko od Klagenfurta, gdje se njegova obitelj okupljala kako bi tijekom vikenda proslavili 90. rođendan njegove majke. Nakon završetka očevida, austrijska je policija izvijestila kako je Haider na dijelu ceste na kojemu je ograničenje 70 km/h vozio čak 142 km/h. U jednom je trenutku izgubio nadzor nad svojim službenim automobilom Volkswagen Phaeton, sletio sa ceste, udario u betonski zid i prevrtao se sve dok se automobil nije zaustavio okrenut na krov. Nakon udarca u zid, automobil je probio i jednu ogradu te udario u hidrant. Haider je zadobio više teških ozljeda glave, prsišta te prijelome udova i  kralježnice, preminuo je u bolnici.

Obdukcija je pokazala da je Haider u trenutku nesreće bio i pijan sa čak 1,8 promila alkohola u krvi.

K.S.
Foto: AFP/Der Standard/Bild

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara