Bili su bili: Bajić zaboravio optužnicu za Hajduk

Foto: Index

NEVJEROJATNIH osam godina nije bilo dovoljno Državnom odvjetništvu da doradi optužnicu protiv Nadana Vidoševića, Vedrana Rožića i ostalih HDZ-ovaca iz dvije Hajdukove uprave. U situaciji kad se Sanaderu zbrajaju milijuni štete koje je ostavio za sobom, a pravna država iskazuje začuđujuću efikasnost kaznenog progona, nije se možda loše prisjetiti slučaja kluba s Poljuda, čije je poslovanje u dobroj većini 90-ih bilo van zakona. 

Što je najbolje, to priznaju i sami osumnjičenici. Vedran Rožić, aktualni šef trogirskog HDZ-a i donedavni gradonačelnik Trogira, grije i danas fotelju saborskog zastupnika unatoč kaznenom postupku u kojem je osumnjičen da je kao direktor Hajduka poslovanjem na crno zakinuo istu tu državu. I nije sića u pitanju. Ukupni razmjeri štete dvije HDZ-ove direktorske garniture u klubu sa Poljuda od 93. do 97. godine cijene se na 240 milijuna kuna!

Vidoševićev utjecaj

Ne vidi Rožić u funkcioniranju Hajduka s početka 90-ih nikakav problem. I sam je u razgovoru za Nacional priznao kako su se dijelile veće plaće na ruke od onih prikazanih ugovorima. To je, pojasnio je, bio jedini način da zadrže velike Hajdukove igrače od bijega u inozemstvo.

Požalio se kako je slučaj pokrenut dolaskom novog režima na vlast 2000. godine. Bilo je ljeto, u lisičinama su na sud privedeni Rožić, sportski direktor Iko Buljan i financijski direktor Bartul Kaleb. Predsjednik kluba iz tog razdoblja, Nadan Vidošević izbjegao je neugodnost.

Njegovo ime i njegov utjecaj mogli bi biti presudni za posvemašnju neažurnost u procesuiranju slučaja.

Tri godine za odluku Državnog odvjetništva

Županijski sud u Splitu vratio je Bajiću optužnicu na doradu još 2003. godine. Trebalo je neke osumnjičenike ipak i ispitati u istrazi, što nije bilo učinjeno. Splitski istražni centar po dobrom starom običaju kilavio je još par godina dopunu istrage, no stvar je konačno zaključena u ožujku 2008. godine. Od tada je predmet na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu i čeka konačnu odluku. Pune tri godine?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević, Rožić, Buljan i Kaleb akteri su prve optužnice. Terete ih za 55 milijuna kuna utajenog poreza i 6 milijuna DEM protupravne imovinske koristi na štetu Hajduka. Druga optužnica bavi se njihovim nasljednicima, šefom Uprave Željkom Kovačevićem, direktorima Petrom Reićem i Ivanom Maršićem, sportskim direktorom Ivicom Šurjakom, direktorom stadiona Strinićem i financijskim direktorom Zelićem. Njih terete za 143 milijuna kuna utaje poreza i 480 tisuća DEM štete u Hajduku.

Od cifri pomalo zaboli glava, čak i naciju naviklu na velike Sanaderove apetite. Tim više neshvatljiva je pasivnost Odvjetništva, jer u posljednje vrijeme vrlo ažurno procesuiraju znatno manje utaje, tipa Kerumove jahte, Tommyjevih lustera i slično. Za njih popusta nema.

Vrijeme liječi sve rane

Unatoč svim pravnim dubiozama, Hajduk je nastavio sa poslovanjem, čak se i kao prvi klub preoblikovao po novom zakonu Dragana Primorca, koji je dokinuo niz važećih zakonskih odredbi. Mnogi to i dalje vide kao prilično opasan eksperiment, što se evidentno pokazalo i u najnovijem problemu oko uvrštavanja gradske imovine (stadiona) u temeljni kapital kluba.

Neosporno je da bi konačno procesuiranje slučaja pokrenulo i pitanje drugih klubova, jer Hajduk svakako nije bio iznimka u HNL-u, štoviše. No, sve je izglednije da će predmet zaključiti neumitan protok vremena.

Vrlo opreznim postupanjem, da ne kažemo nešto gore, Državno odvjetništvo doguralo je predmet na korak do zastare. Već od 2013. godine djela koja se stavljaju Vidoševiću i Rožiću odlaze u zastaru. Ukoliko se stvar ne zaključi do 2015. godine, obojica će se konačno i definitivno izvući.

Kriminalizacija Hajduka

Ono što se u Račanovo doba činilo u redu, (istraga i optužnica), u Sanaderovo je očito bilo nezamislivo. Hajduk tako još uvijek nije završio kao Pedro, svima za primjer, no nova konstelacija  političkog sazviježđa možda ipak unese neki novi zamah u posrnulu optužnicu.

Ovako ispada da je klub s Poljuda posljednjih 20 godina kriminaliziran. Najprije su se u 90-ima događale nezakonitosti, potom se pravna država cijelo iduće desetljeće upirala iz petnih žila iste (ne)dokazati i što je najgore, na pragu na nove dekade opet ne znaju ni što će, ni kako će...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara