Biljanu Plavšić u Beogradu dočekao Milorad Dodik: Kako se osjećam? Slobodno!

Biljanu Plavšić u Beogradu dočekao Milorad Dodik: Kako se osjećam? Slobodno!

Tekst: I.Kri. / P.V.
Foto: AFP, Dado Ruvić / Cropix

BIVŠA predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić danas je izašla iz švedskog zatvora, a u Beograd je sletjela oko 14 sati. "Biljani Plavšić je drago što je oslobođena, i trenutno joj je samo sloboda na pameti. Zahvalila je zatvorskom osoblju i ukracala se u avion", rekao je direktor zatvora u priopćenju.

Biljana Plavšić do aerodroma je stigla u zatvorskom BMW-u, a kad je izašla iz automobila nepoznata osoba ju je zagrlila i povela prema avionu. Zanimljivo je da je Plavšić iz Stockholma putovala privatnim avionom tipa Cessna kojeg je iznajmila vlada Republike Srpske, iako je u isto vrijeme mogla na istoj relaciji putovati redovnom JAT-ovom linijom.

Čuvat će je MUP Srbije

U Beogradu ju je dočekao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji ju je otpratio do njenog stana na Vračari. Nitko od srpskih političara nije želio prisustvovati njenom dočeku. Plavšić je navodno odlučila ostati živjeti u tom stanu u Beogradu, s obzirom da ima srpsko državljanstvo. No, uskoro se očekuje i njen posjet Republici Srpskoj što je novinarima potvrdio član Odbora za podršku Biljani Plavšić Svetozar Mihajlović.

B92 javlja da su ekipe beogradskog Parking servisa sat vremena prije dolaska Biljane Plavšić uklanjale automobile s ulice kako bi delegacija u njenoj pratnji i policija imali mjesta za parking. Plavšić će u Beogradu ubuduće čuvati nekoliko pripadnika MUP-a Srbije.

"Osjećam se slobodno"

Novinari na aerodromu nisu mogli doći do Plavšićke, koja se odmah iz aviona prebacila u službeni Dodikov automobil, ali kasnije je ipak dala izjavu za RTS. "Ostajem u Beogradu s obitelji, ali jedva čekam da odem u Banja Luku i vidim svoje prijatelje", kazala je Plavšić, a na novinarsko pitanje kako se osjeća, odgovorila je: "Slobodno". Plavšić je također rekla i kako će se uskoro obratiti javnosti, ali prije toga želi razgovarati sa svojim bratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da je gospođa Plavšić sada na slobodi, nakon mnogo godina", rekao je novinarima Milorad Dodik, kojem su mnogi bosanski mediji zamjerili što je otvorenih ruku pohitao dočekati Plavšić, te joj čak i osigurao avion iz Švedske. "Na ovaj način Dodik je još jednom pokazao svu svoju beskrupuloznost, političku hirovitost i bilo kakvo odsustvo emocija prema žrtvama zločina koje je Plavšićka poticala i inspirirala tijekom rata. Ovim je činom Dodik potvrdio da ne osjeća grižnju savjesti zbog djela srpske vlasti tijekom rata u BiH, čak naprotiv, Biljanu Plavšić dočekao je kao narodnog heroja", piše portal Sarajevo X.

Služila kaznu zbog genocida i ratnih zločina

Plavšićeva je bila optužena za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, a Haškom sudu se dobrovoljno predala 10. siječnja 2001. godine.

Godinu dana kasnije priznala je krivnju za progon Muslimana i Hrvata u 37 općina u Bosni i Hercegovina, a zauzvrat joj je Tužiteljstvo smanjilo optužnicu, pišu srpski mediji. Odslužila je nešto više od osam godina zatvora, što je oko dvije trećine kazne koja joj je bila izrečena.

U svojoj knjizi krivnju za rat je prebacila na "ratnog druga" Radovana Karadžića, međutim protiv njega je odbila svjedočiti. Iako ne želi svjedočiti protiv Karadžića, u suđenju bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku bila je jedan od ključnih svjedoka, a on je osuđen na 20 godina zatvora. Švedske vlasti nisu željele otkriti detalje o vremenu i načinu izlaska Biljane Plavšić iz zatvora.

Zbog Plavšićke zatvorenici zeničkog zatvora zašili si usta

Kako javlja bljesak.info 38 zatvorenika u zeničkom zatvoru prosvjeduje zbog oslobođenja Biljane Plavšić na način da su si zašili usta. Pregovori sa zatvorenicima su u tijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara