Bin Laden ponudio 10 kilograma zlata za ubojstva Annana i Bremera

Bin Laden ponudio 10 kilograma zlata za ubojstva Annana i Bremera

TERORISTIČKI vođa Osama bin Laden navodno je putem jedne islamističke Internet stranice ponudio 10 kilograma zlata za ubojstvo glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda Kofia Annana ili američkog civilnog upravitelja za Irak Paula Bremera.

Tonski zapis s navodnim glasom šefa terorističke mreže Al-Qaide Osame bin Ladena postavljen je na Internet stranici koju koriste islamistički militanti, izvijestili su mediji u četvrtak, prenose agencije.

"Na Iračanima je da krenu u sveti rat, ne samo protiv križara (kršćana), nego i protiv buduće vlade iračkih odmetnika i onih koji im pomažu", ističe se u poruci objavljenoj na Internet stranici čija autentičnost nije mogla biti provjerena.

"Navodni prijenos suvereniteta Iračanima samo je varka namijenjena sprečavanju oružanog otpora" u Iraku, dodaje autor poruke koji baca prokletstvo na Vijeće prijelazne vlade nazvane "pijunom" u rukama Amerikanaca jer je odobrila privremeni ustroj Iraka.

Glas nalik na bin Ladenov ponudio je istu nagradu, vrijednu oko 120.000 dolara i za ubojstvo Bremerovog zamjenika i posebnog izaslanika UN-a u Iraku Lakhdara Brahimia, koji je jučer stigao u Bagdad kako bi pomogao formiranju privremene vlade do 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po kilogram zlata ponuđeno je i za ubojstvo bilo kojeg Amarikanaca ili Britanaca, dok je po pola kilograma osigurano za smrt Japanaca i Talijana.

Glas također poziva Iračane na sveti rat džihad protiv Amerikanaca i njihovih suradnika.

Agencije navode da je glas nalik na bin Ladenov ali njegova autentičnost još nije potvrđena.

Nakon postavljanja tonskog zapisa na Internet stranicu, Ujedinjeni narodi su podigli stupanj sigurnosti na višu razinu, rekao je glasnogovornik UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara