Bin Laden tvrdi da nikada neće biti uhvaćen živ

OSAMA BIN LADEN je obećao da nikad neće biti uhvaćen živ, izjavivši da se SAD služe istim barbarskim taktikama kojima se koristio Sadam Hussein. Dio je to audio-snimke vođe al-Qaide, koja je u ponedjeljak objavljena na Internet stranici militantne skupine.
 
Dio snimke prikazan je 19. siječnja na arapskoj televiziji "Al-Jazeera", u kojoj je bin-Laden Americi ponudio dugoročno primjerje, ali je dodao da će njegova teroristička mreža al-Qaide, uskoro izvesti novi napad na Ameriku.
 
"Zakleo sam se da ću živjeti jedino slobodno. Čak ako okusim gorak okus smrti, ne želim umrijeti ponižen ili prevaren." - kazao je bin Laden u 11-minutnoj snimci.
 
Uspoređujući američko vojno ponašanje u Iraku sa Sadamovim, rekao je da se džihad nastavlja jedakim intezitetom u ime Alaha, unatoč barbarizmu i represivnim mjerama koje provode američka vojska i njezini agenti, tako da se više ne vidi razlika između američkog kriminala i kriminala Sadamova režima.
 
Bin Laden je tim rječnikom, opisujući Sadama odbacio tvrdnje Busheve administracije da je bivši irački vođa poezan s al-Qaidom, što je američkim vlastima poslužilo kao glavno opravdanje za invaziju na Irak.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rat protiv Amerike i njezinih saveznika nije ograničen samo na Irak kao što je to (Bush) tvrdio. Irak je postao točka privlačenja i novačenja kvalificiranih snaga." - rekao je.
 
"Štoviše, mudžahedini u milosti Alaha, bili su u mogućnosti, s vremena na vrijeme ući u sve sigurnosne sustave koje su poduzele opsesivne savezničke zemlje, što ste mogli vidjeti bombadiranjem glavnih gradova nekih najvažnijih europskih zemalja."
 
Kazeta se poajvila u siječnju nakon američkog zračnog napada na skrovišta al-Qaide u Pakistanu. U tom napadu, poginulo je četvero vodećih figura al-Qaide, među kojima vjerojatno i zet al-Zawahria. Međutim, taj se napad ne spominje nigdje na snimci.
 
"Pentagon-ove figure bilježe povećanje broja ubijenih i ozljeđenih kao i goleme materijalne gubitake, a da ne spominjemo krizu morala vaših trupa i sve veći broj slučajeva samoubojstava." - stoji u snimci.

Obraćajući se izravno američkom narodu, rekao je: "Možete spasiti što želite iz ovog pakla. Riješenje je u vašim rukama, ako vas se situacija (u američkoj vojsci) uopće tiče."
 
Ovo je prva kazeta vođe al-Qaide nakon više od godinu dana, što je ujedno najduži period nakon samoubilačkog napada, 11.9.2001.
 
CIA je prošlog mjeseca potvrdila autentičnost glasa vođe terorista. Vjeruje se da se bin Laden krije u pograničnom području između Afganistana i Pakistana.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara