Biočip kao pomoć u liječenju

AMERIČKI Odjel sigurnosti (Department of Defense) dodijelio je 1.6 milijuna dolara Centru za bioelektroniku, biosenzore i biočipove (C3B) Sveučilišta Clemson za razvoj biočipa za implantaciju sposobnog poslati vitalne zdravstvene informacije vojnika ranjenog u bitci ili civila ranjenog u nesreći.

Biočip, otprilike veličine zrna riže, može mjeriti i poslati informacije poput razine glukoze i laktata u slučaju jakog krvarenja, bilo na bojištu, u kući ili na autocesti, prenosi Science Daily.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anthony Guiseppi-Elie, direktor C3B-a i profesor bioinženjeringa kaže kako bi prvi koji se odazovu na poziv u pomoć mogli u tijelo ranjenog ubrizgati biočip koji bi odmah prikupio sve podatke. Uređaj ima potencijalno široku primjenu, od praćenja zdravstvenog stanja astronauta tijekom dugih svemirskih letova do mjerenja razine šećera kod dijabetičara.

"Danas velik broj pacijenata umire uslijed krvarenja, i vitalni podaci poput količine kisika u tkivu dostupni liječnicima i medicinskom osoblju hitne službe može značiti razliku između života i smrti," kaže Giuseppe-Elie. "Naš je cilj unaprijediti kvalitetu i postići zadovoljavajuću razinu medicinske skrbi ranjenim vojnicima i civilnim žrtvama." Dodao je da se biočip također može ubrizgati u tijelo kao mjera predostrožnosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Clemson razvili su gel koji oponaša ljudsko tkivo i smanjuje rizik da tijelo odbaci biočip, što je predstavljalo problem u prošlosti. Predviđaju kako bi za pet godina moglo početi testiranje na ljudima.

M.S.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara