Biografija o Lyndonu Johnsonu osvojila Pulitzerovu nagradu

TREĆI svezak Roberta Cara o Lyndonu Johnsonu, "Master of the Senate", osvojio je u ponedjeljak Pulitzerovu nagradu za najbolju biografiju.

U kategoriji beletristike Pulitzer je dodijeljen Jeffreyu Eugenidesu za knjigu "Middlesex", priču o seksualnom i etničkom identitetu.

Ove su godine nagrade dobivale opsežne knjige - Carovo djelo ima 1100 stranica, Eugenidesovo više od 500, a "An Army at Dawn", knjiga Ricka Atkinsona koja je pobijedila u kategoriji povijesnih djela, ima više od 700 stranica.

Atkinsonova knjiga, prva u planiranoj trilogiji o Drugom svjetskom ratu, izazvala je posebnu pozornost jer je njezin autor trenutno u Iraku, gdje u sklopu 101. zračno-desantne divizije američke vojske za Washington Post prati ratne događaje.

"To je sjajno. Vruće mi je, umoran sam i prljav, ali jako sretan", rekao je Atkinson, koji je 1982. osvojio Pulitzera za izvještavanje za Kansas City Times.

U kategoriji drame, glasači su zaobišli trostrukog dobitnika Pulitzera Edwarda Albeeja i nagradu dodijelili manje poznatoj drami "Anna in the Tropics" Nila Cruza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U toj drami, kćer vlasnika tvornice cigara zaljubljuje se u čovjeka koji radnicima čita dok oni teško rade. Jedna od knjiga koju čita je "Ana Karenjina" iz koje se događaji zrcale na pravi život.

Glavna nagrada za publicistiku otišla je knjizi "A Problem From Hell: America and the Age of Genocide" Samanthe Power, koja je za nju već dobila nagradu Američke udruge kritičara. Samantha Power izvještavala je o ratu u bivšoj Jugoslaviji, a u nagrađenoj knjizi oštro kritizira američki neuspjeh u sprječavanju zločina tijekom devedesetih u Bosni, na Kosovu i u Ruandi.

Za poeziju je nagrađen Paul Muldoon, za knjigu "Moy Sand and Gravel", dok je u glazbenoj kategoriji nagradu dobilo djelo "On the Transmigration of Souls" Johna Adamsa, koje je premijerno izvela Newyorška filharmonija.

Djelo Johna Adamsa, jednog od najuspješnijih skladatelja ozbiljne glazbe, odaje počast žrtvama, preživjelima i junacima 11. rujna.

Robert Caro za svoju je trilogiju hvaljen (za prve dvije knjige dobio je nagrade kritičara), ali i kritiziran - govorili su da mrzi glavni lik svoje knjige i da je iskrivio činjenice iz njegova života.

"Nije bilo lako pisati te knjige, jer su me mnogi Johnsonovi pristalice napadali", rekao je Caro, dodavši da se se držao onoga što je naučio u školi - kada se piše istina, knjiga će opstati.

"Middlesex" Eugenidesa znači svojevrsnu prekretnicu na Pulitzeru -to je prva nagrađena knjiga u kojoj je pripovjedač hermafrodit, osoba sa ženskim i muškim spolnim obilježjima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara