Biokovo: Akcija spašavanja planinara

NA PLANINI Biokovo, na području zvanom Stup iznad Velikog brda kod Makarske na nadmorskoj visini oko 900 metara u tijeku je akcija spašavanja dvoje planinara, muškarca i žene iz Zagreba i Rijeke, koja je počela sinoć u 20,30 sati. 

Akciju vodi Drago Erceg i u njoj sudjeluje dvanaest članova Gorske službe spašavanja iz Makarske i osam iz Splita, kaže Nikša Vidoš, voditelj makarskog Centra za obavješćivanje, gdje se prati tijek cijele akcije. Biokovski planinski teren, na kojemu se obavlja akcija spašavanja dvoje planinara je vrlo teško pristupačan i zahtjevan, a zbog vjetra zasad nije moguće tražiti dodatnu pomoć helikoptera, kaže Vidoš.

Dvoje planinara jučer su se uputili na Biokovo gdje ih je zatekla jaka bura i pretpostavlja se da su se htjeli brzo spustiti, no ostali su na neprohodnoj litici odakle su zatražili pomoć putem mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi Gorske službe sada su nepun sat vremena hodanja i spuštanja udaljeni od litice u kojoj se nalaze planinari čiji životi nisu ugroženi.

Ipak, noćašnje hladno vrijeme na Biokovu, na čijem je najvišem vrhu Svetom Juri, navodi dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a Ivo Tomala, temperatura noćas bila minus jedan, a jutros u 8 sati 0,6 stupnjeva, sigurno je otežalo planinarima noć u biokovskoj litici, odakle ne mogu dalje bez dodatne pomoći.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara