Biskup Jezerinac: Komunizam je bio krvaviji od nacizma

Biskup Jezerinac: Komunizam je bio krvaviji od nacizma

"PRIHVATITI vjeru danas znači plivati protiv struje. Vjera se može izgubiti, ali i rasti. Dana je u lomljivoj slobodi. Slabljenjem vjere društvo postaje grublje, ratobornije, nasilnije. To su posebno pokazali sistemi prošlih stoljeća, kao što su fašizam, nacizam i komunizam. Ovaj posljednji bio je najkrvaviji jer je u svom programu imao izričito borbu protiv Boga i vjere", kazao je danas u svojoj propovijedi Vojni biskup Juraj Jezerinac koji je danas predvodio misno slavlje u povodu proslave blagdana sv. Roka kod istoimene kapele na Petrakovu Brdu.

Za raspravu, spreman

Podsjetimo, prije nekoliko dana predsjednik RH Stjepan Mesić oštro je kritizirao Jezerinca te je poručio kako "Politika mora van iz vojske". Štoviše Mesić je s godišnjeg odmora poručio hrvatskom kleru kako bi i Sveta Stolica trebala reagirati na vojnog ordinarija Jezerinca jer čita pjesmu punu mržnje koja završava "Za dom spremni". Biskup Jezerinac još jučer je hrvatskim medijima poručio kako poštuje instituciju predsjednika Hrvatske, te da neće komentirati ono što mu je Mesić poručio.

No njegova današnja propovijed, u kojoj je Jezerinac otvoreno kritizirao saborske zakone, te ponovno otvorio nepresušnu temu o nacizmu i komunizmu, može se tumačiti i kao odgovor predsjedniku RH-a.   

Komunizam i dalje na snazi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da ni danas nije lako biti kršćaninom, tim više, što su nakon pada komunističkog režima, koji je bio građen na ideologiji zla, ostali i dalje neki zakoni iz komunističkog vremena, kao naprimjer ubijanje začete i nerođene djece. Nameće se pitanje: ne djeluje li ovdje jedna nova ideologija koja pokušava čak i pravo čovjeka iskoristiti protiv čovjeka i obitelji", rekao je Jezerinac jasno pokazujući kako nije zastrašen prijavom Vatikanu koju je najavio predsjednik Mesić.

Jezerinac je isto tako u svojoj propovijedi nastavio liniju neizravnog kritiziranja vladajuće stranke na čelu sa Ivom Sanaderom, rekavši kako vjernik nikada ne bi dozvolio donošenje zakona koji su "protiv Boga". 

Vjernik može i umrijeti, ali ne smije donositi zakone protiv Boga

"Smije li jedan vjernik koji se nalazi na položaju odlučivanja i donošenja takvih zakona pristati na to? Ako se smatra vjernikom to nikada neće učiniti, makar ostao sam, izoliran od sviju. Može li jednom vjerniku biti važniji protunaravni i protuvjerski zakon, od zakona Božjeg, pa makar ga na to prisiljavaju i neke više sile koje rade za svoje interese? Tu su nam uzor sveci, poglavito mučenici, koji su se znali uz cijenu smrti oduprijeti", rekao je u svojoj propovijedi Jezerinac koja sudeći prema dosadašnjem iskustvom neće ostati samo na tome.

I.Ć.
Foto: radiomrežnica.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara