Biskupi: Nikada nismo ratovali sa Slovencima, ali Sporazum bi otvorio Pandorinu kutiju!

Biskupi: Nikada nismo ratovali sa Slovencima, ali Sporazum bi otvorio Pandorinu kutiju!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

"KOMISIJA smatra da je hrvatska javnost duboko frustrirana i opravdano ogorčena tajnom diplomacijom koja dovodi javnost pred svršen čin. Pri tome ona konstatira da i Europska komisija EU nadilazi svoja ovlaštenja miješajući se u bilateralna pitanja dviju država i potičući na opasni presedan kršenja europskog i međunarodnog prava", stoji u zajedničkoj izjavi hrvatskih biskupa "Iustitia et pax" o hrvatsko - slovenskom razgraničenju. Hrvatski biskupi u izjavi duboko su ogorčeni najavljenim potpisivanjem sporuma o arbitraži a u izjavi se naglašava kako ova Vlada ne može prodavati hrvatski teritorij!

Nedovoljno informirana javnost

Biskupi su primjetili da je hrvatska javnost nedovoljno informirana o prijedlogu povjerenika za proširenje Europske unije (EU), od 15. lipnja, te stoga izražavaju svoju duboku zabrinutost za mir i duh dobrosusjedstva između slovenskog i hrvatskog naroda, a zbog moguće perspektive kršenja međunarodnog prava koje je Sporazum o arbitraži u stanju izazvati. 

"Komisija podsjeća da ova dva naroda stare kršćanske, katoličke tradicije nikada u 14-stoljetnoj povijesti susjedstva nisu imali značajnijih prijepora, a nadasve ne sukoba. Sadašnja tajna diplomacija, daleko od očiju hrvatske javnosti, u stanju poremetiti i uzdrmati ovaj vrijedni povijesni polog, te otvoriti Pandorinu kutiju opasnog međunarodnog presedana, u ovom trusnom dijelu Europe, koji još uvijek vida rane iz vremena totalitarnih režima i nedavnih osvajačkih ratova", navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da hrvatska javnost ne zna zašto njezina vlada nije formulirala amandmane na  posljednji prijedlog europskog povjerenika, kad je slovenska strana to bila učinila unoseći svoje pretenzije na hrvatski teritorij.

Biskupi naglašavaju kako je hrvatska javnost tek 30. listopada saznala što sadržava posljednji nacrt sporazuma o arbitraži i koje su sve strane sudjelovale u tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ne konzultira i ne sluša
 
"Vlada ne konzultira, ili ne sluša svoje najbolje stručnjake s područja međunarodnog prava i prava mora. S druge strane, hrvatsko državno područje nije vlasništvo niti ove, a niti bilo koje druge vlade, nego upravo obrnuto, njezina je dužnost štititi cjelovitost državnog područja", navode biskupi dodajući da bi hrvatska strana trebala pred svijetom sustavno, djelatnije i energičnije suprotstaviti nepravdi slovenskih presizanja, jer ova ugrožavaju i pravdu i mir i pridonose destabilizaciji europskog jugoistoka.

"Komisija također smatra da hrvatska strana nije smjela odustati od načela, po kojem je o razgraničenju dviju država imao odlučivati najkvalificiraniji i najpromptniji svjetski sud  - Međunarodni sud pravde Ujedinjenih naroda, a ne nekakav 'arbitražni sud' neizvjesnog sastava i pravnog iskustva, s popisa koji nudi Europska komisija, a koji bi sad trebao odlučivati i po nepravnim kriterijima" , naglašavaju biskupi. Hrvatska Vlada nema pravo kršiti Konvenciju OUN o pravu mora i ustupati Sloveniji "pravo" koje Konvencija izričito zabranjuje, a to je moguće proširenje njezinog teritorijalnog mora na hrvatsko more, da bi Slovenija doprla do tzv. otvorenog mora, ali opet - hrvatskog mora, smatraju biskupi.

Što ako prodamo teritorij i ne uđemo u EU?

"Naša komisija duboko žali da to ovog časa čini susjedna, tradicionalno prijateljska Slovenija, ali hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo na to pristati, pa ni po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade. Jer hrvatski građani ne će željeti ući u EU, ako ona u ovom krucijalnom pitanju ne dokaže da ona jest zajednica prava i moralnih vrijednosti", stoji u priopćenju biskupa u kojem se izražava bojazan što će se dogoditi ako Vlada i Sabor protupravno ustuknu pred slovenskim pretenzijama, a hrvatski građani na referendumu odluče da ne žele ući u takvu Uniju?

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara