BIŠKUPIĆ: MINISTARSTVO ĆE PREDLOŽITI OSNIVANJE ARHEOLOŠKOGA PARKA "OD VUČEDOLA DO ILOKA"

Jača obrada i publikacija muzejske građe, poticanje programa arheoloških parkova i intenzivnija izložbena razmjena među hrvatskim gradovima prioriteti su ovogodišnje muzejske djelatnosti, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka hrvatskih muzealaca u Ministarstvu kulture.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici sastali su se predstavnici Hrvatskog muzejskog vijeća, Vijeća sustava muzeja, Vijeća za matičnu djelatnost muzeja, Hrvatskog muzejskog društva i ravnatelji državnih muzeja.

Inzistirat ćemo da Muzeji više obrađuju građu i publiciraju je, što su zapustili, dok su više pozornosti davali izlagačkoj djelatnosti, rekao je ministar kulture Božo Biškupić.

Ministarstvo će podržati osnivanje arheološkog parka "Od Vučedola do Iloka", za koje je interes pokazao UNESCO. Po Biškupićevim riječima, takvi projekti jačaju gospodarski i turističi razvoj kraja.

S čelnim ljudima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu dogovara se da razmjenjuju veće projekte sa svih umjetničkih područja, jer je najskuplje stvoriti proizvod, istaknuo je.

Samo jedan posto muzeja dosad je planiralo razmjenu izložaba, naglasila je Branka Šulc, pomoćnica ministra kulture. Napomenula je da se predviđa osnutak više od 30 novih muzeja gradova i općina te istaknula važnost osnivanja muzeja na otocima.

Kao novi projekt izdvojila je utemeljenje arheoloških cjelina koje bi bile predstavljene kao muzej (od Iloka do Narone). Svi ti planovi trebali bi doprinijeti da se ojača marginalizirana muzejska djelatnost, ustvrdila je Šulc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predloženo je da se u matičnim hrvatskim muzejima (Tehnički muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski povijesni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt) otvori radno mjesto matičara i njegova vježbenika.

Svrha matičnog sustava je decentralizacija, jer bi se svaki kustos na terenu mogao za rješavanje problema obratiti matičnom muzeju koji raspolaže s određenim tipom građe, rekla je Višnja Zgaga, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra.

Ona drži da bi se trebao ojačati rad Tehničkog muzeja, koji je, napomenula je, unatoč negativnim okolnostima prošle godine imao sto tisuća posjetitelja.

Vinko Ivić, ravnatelj Hrvatskog muzejskog vijeća, upozorio je na važnost reciprociteta kod međunarodne razmjene, kako se ne bi više događalo da Hrvatska plaća i za izložbe koje iz Hrvatske odlaze u inozemstvo i za one koje gostuju kod nas.

Na sjednici je bilo riječi i o dokumentaciji muzejske građe, otkupu spomeničke građe, jačanju informatizacije mreže i pojedinih muzeja, stalnom postavu u Jasenovcu te izgradnji Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja krapinskog pračovjeka, Muzeja u Naroni (čija bi se građa prvo izložila po Hrvatskoj i u inozemstvu).

Muzej naivne umjetnosti će se iz privatne zgrade, koja je vraćena vlasniku, premjestiti u gornjogradsku Galeriju Gradec.

(Hina) ag mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara