Biškupić: Novim zakonom o kazalištima poboljšati status umjetnika i riješiti pitanja produkcije

Biškupić: Novim zakonom o kazalištima poboljšati status umjetnika i riješiti pitanja produkcije
MINISTARSTVO kulture izradilo je Nacrt prijedloga novog zakona o kazalištima kojim bi se po riječima ministra kulture Bože Biškupića rješavalo ne samo pitanje kazališta, umjetnika i produkcije nego i interesi publike.

"Nijedna produkcija ne stvara se radi nje same nego hrvatske publike odnosno građana", rekao je Biškupić govoreći o nacrtu novog zakona..

Ministar Biškupić smatra da bi se novim zakonom prvenstveno riješili problemi koji se tiču velikih, nacionalnih kazališnih kuća (HNK u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci) i to uvođenjem poslovnog ravnatelja, kako bi se intendanti rasteretili pitanja poslova finaciranja kazališta, odnosno bavili se samo umjetničkim pitanjima kako bi programi tih kazališnih kuća bili što bolji i kvalitetniji. Po predloženom nacrtu zakona poslovni ravnatelj bi snosio sve odgovornosti u vezi s poslovanjem.

Javnim kazalištem upravljalo bi upravno vijeće koje bi imalo tri ili pet članova od kojih bi većinu imenovalo predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika, naveo je ministar Biškupić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače Ministarstvo kulture je na svojoj web stranici www.min-kulture.hr objavilo Nacrt prijedloga zakona o kazalištima, navodeći da je to polazište za raspravu i pozvalo sve kazališne djelatnike i sve zainteresirane za kazalište da svojim prijedlozima pridonesu izradi što kvalitetnijega novog zakona, što je, poručuju, u interesu umjetnika i cjelokupne hrvatske kulture.

U Nacrtu prijedloga zakona navedeni su članci o osnivanju kazališta i kazališnih ansambala, sredstvima za rad kazališta koja će se osiguravati iz državnog proračuna, proračuna županije, grada, općina, (ovisno o osnivačima), te sredstvima koja bi se osiguravala putem zaklada, sponzorstvima ili darovnicama.

Novi će se zakon pozabaviti statusom nacionalnih kazališta i nacionalnih kazališnih ansambala, načinom upravljanja, sprječavanju sukoba interesa u kazališnim kućama, izvještajima o programskom i financijskom poslovanju.

U nacrt su uvrštena i privatna kazališta i kazališni ansambli te uz ostalo i odredbe o zasnivanju radnog odnosa kazališnih djelatnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara