BISKUPSKI ORDINARIJAT POZVAO FRANJEVCE I VJERNIKE U ČAPLJINI NA JEDINSTVO CRKVE

Biskupski Ordinarijat u Mostaru pozvao je razrješene franjevačke svećenike u Čapljini da prestanu nezakonito djelovati a vjernike da prestanu podržavati necrkveno stanje i zauzmu se za jedinstvo crkve u tome gradu.

Poziv Ordinarijata uslijedio je nakon što su bivši franjevački svećenici i njihove pristaše u proteklome tjednu onemogućili održavanje sjednice Općinskog vijeća Čapljine koje je trebalo potvrditi odluku o kupnji zemljišta za izgradnju zgrade Caritasa.

"Biskupski ordinarijat ne može legalizirati bezakonje u Čapljini, dok svećenici ne srede svoj status pred Svetom Stolicom koja je potvrdila odluku njihova vrhovnog poglavara o otpuštanju iz reda. Molimo svećenike Bonifacija Barbarića, Božu Radoša i Milu Vlašića da svoj nezakoniti status urede pred Crkvom i ne budu na sablazan sebi i Crkvi i društvu", navodi se u priopćenju kojega je potpisao generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije msgr. Luka Pavlović. Pri tome je ponudio pomoć Ordinarijata za posredovanje u rješavanju njihova slučaja.

Ordinarijat je pozvao i Općinsko vijeće da se "pridržava građanskih zakona i crkvenom Caritasu, koji nije ni 'franjevački' ni 'petrovački' omogući djelovanje u Čapljini".

"Dok nezakoniti svećenici djeluju u katoličkoj župi i stanuju u župnoj kući i inovjerci imaju svoje bogomolje, samo katolički Caritas ne smije imati svoje prostorije u župi koja po crkvenim zakonima pripadaju biskupijskom svećenstvu!", upozorava msgr. Pavlović općinske vlasti u Čapljini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupski ordinarijat od vjernika očekuje da rade na jedinstvu crkve u Čapljini.

"Zaklinjemo one vjernike koji su do sada podržavali takvo necrkveno stanje da se odlučno založe za jedinstvo ove mjesne Crkve na dobro i njih samih i cijele župe koja godinama trpi nered", ističe se u priopćenju.

Tzv. 'Hercegovački slučaj' odbijanja franjevačkog svećenstva da se povinuje odluci mjesnog biskupa i predaju više župa dijecezanskim svećenicima star je više od stoljeća i prisutan je do danas. Zbog toga je iz reda Hercegovačke franjevačke provincije u posljednjih deset godina isključeno više desetina svećenika a tu je odluku potvrdila Sveta Stolica i generalni ministar Franjevačkog reda. Prema dekretu iz 1996. godine župa sv. Franje u Čapljini trebala se predati dijecezanskim svećenicima. U znak prosvjeda vrata čapljinske crkve sv. Franje su zazidana a svećenici Bonifacije Barbarić, Bože Radoš i Mile Vlašić odbili su otići iz Čapljine zbog čega su izbačeni iz Franjevačkog reda. Nemali broj vjernika u Hercegovini, tradicionalno povezan s franjevačkim svećenicima, također odbija prihvatiti dolazak dijecezanskih svećenika.

(Hina) xzkre ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara