Bivši peruanski predsjednik Fujimori uhićen u Čileu

Bivši peruanski predsjednik Fujimori uhićen u Čileu
BIVŠI peruanski predsjednik Alberto Fujimori, protiv kojega je u Peruu izdana međunarodna tjeralica zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, uhićen je tijekom iznenadnog posjeta Čileu, objavio je u ponedjeljak peruanski ministar vanjskih poslova Oscar Maurtua.

Fujimori, predsjednik Perua od 1990. do 2000., skrivao se u Japanu, domovini svojih predaka, od studenoga 2000. godine kada je zbog korupcijskog skandala bio prisiljen napustiti vlast i zemlju. U nedjelju je neočekivano je doputovao u Peruu susjedni Čile gdje se mislio pripremati za povratak u zemlju kao kandidat na izborima 2006.

Marutua je izjavio novinarima u Limi da je Fujimorija uhitila čileanska policija u njegovu hotelu i odvela ga istražnom sucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čileanski sudovi su izdali nalog za uhićenjem Fujimorija na peruanski zahtjev. Nakon toga je uhićen", rekao je peruanski ministar vanjskih poslova.

Fujimori je stigao u Čile u vrijeme napetih odnosa između Čilea i Perua, nakon što je peruanski Kongres prošloga tjedna izglasao zakon kojim svojata čileanski morski teritorij.

Peru je dosad neuspješno pokušavao ishoditi izručenje Fujimoria iz Japana, a ove je godine planirao i uputiti tužbu Međunarodnom sudu u Haagu kako bi prisilio Japan da ga izruči kako bi mu se sudilo u Peruu.

Fujimori je optužen za 21 kazneno djelo, među kojima su korupcija i politička odgovornost zbog ubojstava 25 ljudi, među kojima i jedno dijete, koja su početkom 1990-ih izvršili tzv. odredi smrti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara