BIVŠI PREDSJEDNIK MENEM NE SMIJE SE VRATITI U ARGENTINU JER MU PRIJETI ZATVOR

Argentinski sudac Jorge Urso raspisao je u utorak međunarodnu tjeralicu za bivšim argentinskim predsjednikom Carlosom Menemom koji se već nekoliko mjeseci skriva u susjednom Čileu, kako bi ga natjerao da svjedoči o uvjetima dodjele ugovora o izgradnji zatvora.

Sudac Urso želi Menemovo izručenje, jer se ovaj "nije htio pojaviti na sudu", kazali su za AFP pravosudni izvori. Menem je dobio poziv da svjedoči 20. travnja. Bivši peronistički predsjednik koji je već triput uspijevao odgoditi svjedočenje na sudu, kazao je unaprijed da se neće odazvati.

Menem, kojemu su 73 godine, izjavio je u nedjelju za čileanski list da strahuje da će "provesti život u zatvoru" vrati li se u zemlju. Kazao je također da je žrtva sudbenog progona političke naravi.

"Ne želim biti žrtva ćudljive presude nekog suca. Već sam triput bio u zatvoru", kazao je za dnevni list El Mercurio, nabrajajući uhićenja iz političkih razloga (u doba diktature) i zbog povrede običajnog prava.

Naime, protiv Menema se trenutno na sudu vode četiri različita postupka, a svi su odreda povezani s korupcijskim aferama i nezakonitim bogaćenjem.

Menem koji je bio predsjednik Argentine od 1989. do 1999. zatražio je tijekom jutra izuzeće suca kojeg je optužio zbog "pristranosti" i "očite netrpeljivosti" prema njemu. Sudac Urso je 2001. odredio Menemu kućni pritvor od 167 dana zbog krijumčarenja oružja namijenjenog Hrvatskoj i Ekvadoru.

Bivši predsjednik u zadnje vrijeme boravi u Santiagu, u Čileu, sa svojom ženom, bivšom novinarkom i manekenkom, Čileankom Cecilijom Bolocco. Supružnici skrbe za svog sinčića Maxima Saula kojemu je pet mjeseci.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara