Bivši slovenski premijer Rop osumnjičen za odavanje državne tajne

BIVŠI slovenski premijer i parlamentarni zastupnik Anton Rop, pokretač afere o djelovanje slovenske obavještajne agencije SOVA, našao se pod istragom zbog odavanje državne tajne, javljaju slovenski mediji.

Rop je u ponedjeljak bio na informativnom razgovoru u policiji gdje je odgovarao na pitanja o svojim saznanjima vezanim uz tvrdnje koje je javno iznosio, a prema kojima je SOVA tajno pratila hrvatskog premijera Ivu Sanadera i slovenskog premijera Janšu.

Naime, Rop je tvrdio kako je Janša uoči izbora za slovenski parlament 2004. - kao tadašnji oporbeni čelnik, s hrvatskim premijerom Sanaderom dogovarao incidente u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu) gdje su ribarski incidenti bili inscenirani.

Rop je RTV Sloveniji potvrdio održavanje razgovora s policijom te je ustvrdio kako se radi "o politički insceniranom procesu". Također je rekao kako ne može vjerovati da u Sloveniji može doći do pokretanja takvog procesa, odnosno "političkog progona pojedinca", a osobito ne protiv parlamentarnog zastupnika.

Odbor slovenskog parlamenta za kontrolu tajnih službi još uvijek istražuje slučaj "prisluškivanja" telefonskih razgovora iz 2004. godine. Janez Janša zbog afere je pokrenuo sudsku privatnu tužbu protiv Ropa jer nije htio povući svoje tvrdnje.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara