Bivši štićenici doma za djecu: Zlostavljali su nas i zanemarivali

Bivši štićenici doma za djecu: Zlostavljali su nas i zanemarivali

TROJICA bivših štićenika dječjeg doma Maestral u Splitu potvrdili su sumnje Vjesnika o zlostavljanju i zanemarivanju djece.

Nakon što je Vjesnik nedavno objavio tekst, bivši štićenici odlučili su iznijeti svoju priču u javnost.

Sva trojica danas žive u Centru za odgoj na splitskim Brdima, ustanovi u kojoj su smještena djeca kojoj su dijagnosticirani poremećaji u ponašanju. Ti poremećaji u ponašanju, tvrdi Vjesnik, su ipak upitni.

18-godišnji M., koji je pripadao skupini štićenika koji su se bunili protiv nepravilnosti u radu osoblja doma, rekao je za Vjesnik kako je imao sreću što je premješten iz Maestrala na Brdo.

“Kad god ne bismo na vrijeme napisali zadaću ili bismo tražili da nam netko od odgajatelja pomogne jer nismo razumjeli zadatke, nismo smjeli pristupiti večeri. Često su nas, osim nedavanjem večere, i pljuskali, ne želeći saslušati zbog čega nismo mogli napisati domaći rad.” - rekao je M. za Vjesnik dodajući kako su morali birati šibe kojima će ih odgajatelji istući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Kada bismo ubrali pretanku šibu, da nas manje boli, onda bi odgajatelji otišli ubrati novu i tukli nas po rukama, nogama, leđima” - opisuje M. strahote koje je proživio u domu.

Danas punoljetni Mario B., koji će uskoro napustiti dom izjavio je kako mu je jednom prilikom drugi štićenik zapalio ruku, koja je bila zbog povrede zamotana u gazu natopljenu alkoholom, te da su zatim njega odgajatelji poslali psihijatru i počeli mu davati tekući Prozac. Mario B. često je osoblje doma uhvatio u krađi stvari koje su bile namijenjene štićenicima.

“Najčešće nas je tukao odgajatelj Martin, i to gdje god je stigao, a jednom mi je poslije batina rekao da se idem okupati u hladnoj vodi da mi ne izađu modrice” - rekao je Mario B.

Treća žrtva, maloljetni dječak, rekao je za Vjesnik kako je jednom napisao policiji anonimno pismo, što su u Domu saznali. Iako je već bio premješten u drugu ustanovu, pozvali su ga da dođe u Maestral po zakašnjeli džeparac. Tamo su ga dočekale dvije odgajateljice i prisilile da potpiše izjavu u kojoj se kaže da je bio izmanipuliran i da anonimno pismo nije napisao svojom voljom. Dolazak u dom trajno mu je zabranjen, iako mu tamo živi sestra.

“U domu nismo dobili ni trunku ljubavi i razumijevanja, nego samo kritiku i uvrede. Što god bismo krivo učinili, uvijek su nam govorili da i ne možemo biti bolji od kakvih smo roditelja nastali.” - rekao je maloljetnik.

Uz tri žrtve Vjesniku se obratio i ročnik koji je u Maestralu služio civilni vojni rok. On je izjavio kako su po kontejnerima raznosili novu i neraspakiranu robu koja je stizala kroz donacije, iako nisu znali zašto to čine. Dodao je kako su uglavnom služili zaposlenima u domu za plaćanje privatnih računa, a sjeća se i kako su često iz obližnjeg Konzuma iznosili hranu na stražnja vrata, a ta hrana nije bila namijenjena domu.

Arhivska fotografija - izvor: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara